Monday, November 8, 2010

Avokádós bajor krém

Már elég régóta kíváncsi vagyok az avokádó-csokoládé kombinációra. Az eredeti tervem az volt, hogy sütök valami nagyon csokoládés tortát és megkenem avokádós krémmel, de aztán kedvem szottyant kísérletezni.

Arra gondoltam, hogy kókuszt, avokádót és csokoládét kombinálok majd egy desszertben. Alapnak egy egyszerű kókuszos habcsókot sütöttem, ezt gyorsan meg is kentem étcsokoládés ganache-al. Erre került az avokádós bajor krém, amit aztán egy mogyorós
dacquoise-al takartam le, erre szintén egy réteg ganache került. Az egészet pedig kókusz mousse koronázta, amit pirított kókuszreszelékkel szórtam meg. És ez a pirított kókuszreszelék bizony szerte-szét repült az asztalon, ahol fotózni készültem. Ecsettel próbáltam megszabadulni tőle, de egyszerűen mindenhol ott voltak! Van egy olyan érzésem, hogy most utoljára díszítettem tortát kókuszreszelékkel!

Hozzávalók:
240 ml tej

3 tojássárgája
1 1/4 ek zselatinpor
50 g cukor
1 avokádó
1/2 lime
leve
200 ml tejszín
Pürésítsük az avokádót, majd passzírozzuk át egy szűrőn, adjuk hozzá a lime levét és esetleg cukrot (én nem adtam hozzá extra cukrot). Oldjuk fel a zselatint hideg vízben és hagyjuk állni kb 10 percig, vagy ahogyan a zacskón leírtak kívánják.
Keverjük ki a sárgájákat a cukorral majd adjuk hozzá a felforrt tejhez. Főzzük közepes hőmérsékleten 10 percig, amíg besűrűsödik. Ezután keverjük hozzá a zselatint és hagyjuk kihűlni. Adjuk hozzá az avokádó pürét és forgassuk bele a felvert tejszínt majd hagyjuk néhány órán át a hűtőben állni.

5 comments:

Ottis said...

Még avokádót soha nem ettem édes ételben.Sajnos itthon az avokádót nem igazán szereti a család.Ennek ellenére egy ilyen tortát biztos megkóstólnának!

Alexandra said...

Talán hülye kérdése, de finom lett?
Mire emlékeztet az íze?

duende said...

Húha! Már megint egy hihetetlen étel! Ezt félreteszem legyártásra, de komolyan. Imádom at avokadot és el tudom képzelni, milyen jó lehet csokival. Zseni vagy, ezt már régóta tudom! :)


(A birszseléd is fantasztikus, csodás.)

Anazar said...

Szó se róla, mutatós egy darab! A sok színes réteg.

chriesi said...

@Ottis: Nálunk se kerül gyakran terítékre, igazából én se vagyok érte oda annyira, talán egy évbe ha egyszer veszek.

@Alexandra: Nincsenek hülye kérdések. :) A tesztelőmnek nem mondtam meg, hogy mit kap, és egyik szeletet falta a másik után.

@duende: Majd a napokban posztolom a kókusz mousse receptet is, amiből legközelebb mindenképp dupla adagot csinálok, mert túl vékonyka lett így. Jaj, drága vagy köszönöm! Nagyon örülök, hogy tetszett a zselé. :)

@Anazar: Igen, pont a rétegekkel akartam játszadozni. Egyébként abszolút nem domninás az avokádó és az állaga pedig szerintem nagyon jó.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...