Monday, August 9, 2010

Banán parfait

Habár, megigértem magamnak, hogy többet nem maradok túlérett banánokkal a nyakamon, mégis megtörtént. Kedvem nem volt sem lekvárt főzni, se banánkenyeret csinálni, sőt még azokat az isteni fánkokat sem volt kedvem megcsinálni. Igazából fel is adtam annak a lehetőségét, hogy találok valami jó megoldást. Aztán ezembe jutott Heston Blumenthal baked Alaska receptje, amibe banán parfait van. Ez volt az! Fantasztikus állaga van ennek a parfait-nak, a legjobb amit valaha készítettem!


Hozzávalók:

115 g mogyoró
375 g cukor
500 g nagyon érett banán
20 g vaj
30 g finomítatlan cukor
50 g rum
375 g dupla tejszín
6 tojásfehérje


Melegítsük elő a sütőt 150°C-ra és pirítsuk meg a mogyorót amíg aranybarna lesz. Ezután karamellizáljuk egy serpenyőben 115 g cukorral. Öntsük a karamellizált mogyorót egy sütőpapírra és hagyjuk kihűlni. Később törjük majd darabokra.


Pucoljuk meg a banánokat és szeleteljük fel kb. 1 cm vastagságú karikákra. Olvasszuk meg a vajat és a finomítatlan cukrot adjuk hozzá és keverjük amíg karamell formálódik. Ekkor adjuk hozzá a banánszeleteket és pároljuk meg, mikor befedi jól a karamell, adjuk hozzá a rumot és főzzük addig, míg elfő és újra karamell fedi a banánt. Passzírozzuk és tegyük félre. Verjük habbá a tejszínt, és tegyük a hűtőbe míg szükség lesz rá. Verjük a fehérjét habosra és adjuk hozzá a maradék cukor negyedét, majd verjük tovább és adjuk hozzá lassan a maradék cukrot. Verjük folyamatosan 5-10 percig míg lágy hab formálódik. Keverjük a mogyorót a banánpüréhez és forgassuk bele a tojásfehérje harmadát, majd a maradékot és végül a tejszínt. Fagyasszuk 2-3 órán át, az adagok méretétől függően.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...