Thursday, July 26, 2012

Pisztáciás macaron kardamomos narancsvirágmousse-szal

Majdnem a legutolsó pillanatban, de sikerült megsütnöm ezeket az apróságokat az ehavi, méghozzá jubileumi VKF fordulójára. A másik pályaművemben a rózsa kapott szerepet, most pedig a narancsvirág van a középpontban. Igazi orientális utazás minden egyes falat, méghozzá a szó szoros értelmében, mert ezek most nagyon picik lettek, amolyan Luxemburgerli méretűek. Gondolkodás nélkül lehet őket bekapkodni! A macaronokhoz pisztáciát használtam, igaz nem lettek olyan zöldek, mint én azt reméltem. Hiába, ahhoz úgy látszik mégiscsak mesterséges színezékre van szükség, abból pedig én nem kérek. Az íze viszont...jaj! Talán még a mogyorósnál is finomabb. Ami a tölteléket illeti, nos egy könnyű narancsvirágmousse került bele, ami nekem túlságosan édesnek tűnt. Azám, de csak most vettem észre, hogy kevesebb tejszínt tettem bele, mint én azt a papírra firkantottam. Csak csóváltam a fejem, hogy nemhogy nem tudom megjegyezni a saját receptem, de még lemásolni sem voltam képes rendesen. Ugyanis a mousse elődje bodzavirágszörpre alapul, de az a recept az egyik termelőnek készült, ide pedig nem került fel. Ami pedig a narancsvirágvizet és a kardamomot illeti, őket biztos, hogy egymásnak teremtették!



Hozzávalók:
a macaronhoz (Tartelette receptje alapján) :
80 g tojásfehérje
25 g cukor
100 g finomra darált pisztácia
100 g porcukor
100 g cukor
35 g víz
a mousse-hoz:
2 tojássárgája
70 g cukor

70 ml víz
1 evőkanál narancsvirágvíz
1 evőkanál zöldcitromlé
2 csipet őrölt kardamom
2 lap zselatin
250 ml tejszín



A macaronhoz szobahőmérsékletű öregített tojásfehérjét használjunk! (Ehhez mondjuk most frisset használtam és éppen akkor vettem ki a hűtőből, de jobb biztosra menni!) Verjünk félkeményre 40 g tojásfehérjét 25 g cukorral. Közben készítsük el a szirupot. Tegyük fel forrni a 100 g cukrot 35 vízzel és amint elérte a 110°C-ot vékony sugárban adjuk a félig felvert fehérjéhez és verjük addig, amíg ki nem hűl, ez körülbelül 10 percet vesz igénybe. A maradék 40 g tojásfehérjét keverjük az előzőleg leszitált pisztáciát és porcukor keverékéhez, majd forgassuk bele a felvert tojásfehérjét. Melegítsük elő a sütőt 150°C-ra Nyomjuk ki a macaronokat vagy szilikonlapra vagy sütőpapírra és szárítsuk 13-15 percig, amennyiben nagyobbak akkor 17-18 percig.
A mousse-hoz főzzünk szirupot a cukorból a vízzel, majd öntsük bele a narancsvirágvizet és a zöldcitrom levét, valamint keverjük bele az őrölt kardamomot. Adjuk a szirupot a tojássárgájához és gőz felett verjük habosra, majd oldjuk fel benne az előzőleg beáztatott zselatint. Végül pedig forgassuk bele a felvert tejszínt és öntsük az egészet habzsákba. Tegyük legalább 2 órára a hűtőbe. 

6 comments:

NYAMMM said...

Küldöm priviben a címem hova postázhatod:)

Kriszta said...

Gyönyörűségesek! Megkóstolnám!

Dom Rozalii said...

Witaj, bardzo apetyczne ciasteczka!
wpadnę rano na kawę do Ciebie!myślę,że jeszcze będą makaroniki :))))

chriesi said...

@Nyammm: :)

@Kriszta: Köszönöm!

Erika said...

Uhh, de szépek és pisztáciával, szuper klassz!:) Félek, de egyszer ki kell próbálnom!)

chriesi said...

Nekem is csak harmadik próbálkozásra sikerült, úgyhogy hajrá! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...