Wednesday, July 25, 2012

Nyári mákos guba

Izgalmas témával rukkolt elő Katuci a SAD 7. fordulójára: egy klasszikus sütemény vagy torta külsejét kellett átvarázsolni. Nem kellett sokáig törnöm a fejem, rögtön a mák lebegett a szemeim előtt, már csak egy mákos klasszikust kellett keresnem. Ugyan a mákos guba nem torta, sőt még süteménynek sem igazán hívható, de azért lehet belőle azt is varázsolni. Ez itt pusztán egy viszonylag gyors, hideg verzió ami tökéletes egy meleg nyári napon. A mák parfénak álcázza magát és egy adag hideg vanília mártáson csücsül. A kifli helyett kalács került a tányérra, méghozzá amolyan krutonként. A portóis meggy pedig felteszi arra a bizonyos i-re a pontot.

Hozzávalók:
a kalácshoz:
500 g liszt
40 g cukor
50 g vaj

400 ml tej
15 g élesztő
1/2 teáskanál só

barna cukor
2 evőkanál hidegen sajtolt repceolaj 

a mákparféhoz:
200 g darált mák
150 g cukor
2 tojás
200 ml tej
1 citrom reszelt héja
150 ml tejszín 

a meggyhez:
150 g magozott meggy
2-3 evőkanál cukor
50 ml portói
1/2 teáskanál keményítő
1 evőkanál meggylé

a vaníliamártáshoz:
250 ml tej
1 tojássárgája
 
25 g cukor
1/2 teáskanál liszt
1 vaníliarúd


Tegyük fel a tejet melegedni, majd 100 ml langyos tejben futassuk fel az élesztőt egy kávéskanálnyi cukorral. A maradék cukrot, sót keverjük el a liszttel. Nyomjunk egy mélyedést a liszt közepébe és öntsük bele a felfutatott élesztőt és lassan adagoljuk hozzá a tejet, miközben elkezdjük összedolgozni. Amikor már majdnem összeállt dolgozzuk bele a langyos olvasztott vajat. Addig dagasszuk, amíg a kezünk tiszta nem lesz. Egy órát kelesztjük meleg helyen. Ezután egy kalácsot fonunk. Sütőpapírral kibélelt formába tesszük és egy újabb fél órát kelesztjük. 160°C-ra (légkeverés) előmelegített sütőben kb. 40-50 percig sütjük. Ha kihűlt levágunk belőle 2-3 szeletet. A szeleteket kockákra vágjuk és átforgatjuk az olajban, majd megszórjuk cukorral és 150°C-os sütőben 10-15 percig vagy addig míg aranybarna lesz szárítjuk.
A darált mákot megfőzzük a tejben. Közben a cukorból és 60 ml vízből szirupot főzünk. A tojássárgájákat a mákmasszához keverjük a citrom reszelt héjával együtt. A tojásfehérjéket egy csipet sóval habbá verjük majd vékony sugárban  hozzáadjuk a 117°C-os szirupot és addig verjük míg fényes lesz a hab. A mákos masszához keverjük, majd beleforgatjuk a felvert tejszínt és tetszőleges formákba öntjük majd 3-4 órára a fagyasztóba tesszük.
A meggyet a cukorral és a portóival felfőzzük. A keményítőt elkeverjük a meggylében és a portóis meggyhez keverjük majd addig főzzük, míg besűrűsödik.
A mártáshoz keverjük össze a tojássárgáját 50 ml tejjel, cukorral és liszttel. A maradék tejet forraljuk fel a vaníliarúddal és annak kikapart magjaival, majd öntsük a tojásos keverékhez. Tegyük vissza a tűzhelyre és keverjük alacsony hőfokon addig, míg besűrűsödik. Ha kihűlt tegyük a hűtőbe.

 

9 comments:

sajtosbrokkoli said...

Aztaaa! Meg a fotó is.

Pixie Pie said...

Annyira tudtam, hogy pipacsot fogsz cukrozni!!! :D Bevallom, hosszasan keresgéltem a mákot, aztán rájöttem, hogy az ezüst lüszter alatt bujkálhat. :) Én nem szeretem egyébként a mákot, csak mákosgubában, úgyhogy ez itt pont a fogamra való. ;)

Eva said...

Ezek a mákparfék a porcukorral (vagy nem tudom mi az) a tetejükön tökre úgy néznek ki mint valami ezüst bonbonok. Nagyon szép! (mint mindig) :-))

chriesi said...

@sajtosbrokkoli: Örülök, hogy tetszik! :)

@Pixie Pie: Még amikor a szirupot főztem, akkor csináltam. Egyébként nincs itt semmiféle lüszter, az pusztán a parfé, csak ilyen szép szürke lett. Nem vagyok híve ezeknek a mesterséges cuccoknak.

@Eva: Az csak morzsa, de már meg nem mondom, hogy milyen. :)) Köszönöm!

Kriszta said...

Gyönyörű!

Pixie Pie said...

Tééényleg? Pedig olyan ezüstösnek néz ki! Lehet, hogy a fényviszonyok. :)Biztos visszaverődik a fény a szirmokon lévő cukorról, vagy miaszösz...

Geoffreybig said...

Gratulálok!
Minőségi, kimunkált és nagyon mutatós! :)

Ami said...

Csodás mákos gubát készítettél Noémi! Csak ámulok és bámulok...annyira szép és izgalmas!

chriesi said...

@Kriszta: Köszönöm.

@Pixie Pie: Igen. Nem tudom, hogy miért. :)

@Nagy Zsolt: Nagyon köszönöm! :)

@Ami: Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszik!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...