Wednesday, June 27, 2012

Hibiszkuszos-rózsás financiers málnával és tayberryvel

Tudatalatt talán már a VKF jubileumi fordulója inspirálta ezeket a kis apróságokat. Végre sikerült szedermálnát (tayberry) zsákmányolnom, bár meg kell mondanom, hogy az illata ugyan levett a lábamról, de az íze már nem. Ezért úgy döntöttem, hogy gyorsan valami sütibe rejtem a piros szemeket. Maradék tojásfehérje felhasználáshoz is nagyszerű sütemény a financier. Mivel már olyan régen jutott időm a blogra és most is éppen rohanok, ezért aztán úgy gondoltam, hogy két receptet is hozok egyszerre. A másik a ribizlizselé, ami tényleg nem igényel sok munkát és még főzni is csak néhány percig kell, ami nagy előny ebben a hőségben!




Hozzávalók:
a financiers-hoz:
3 tojásfehérje

35 g liszt
80 g darált mandula
100 g vaj
80 g porcukor
1/4 teáskanál őrölt hibiszkusz
1/4 teáskanál szárított illatos rózsaszirom vagy rózsavíz
1 kisebb maroknyi málna vagy szedermálna


A vajat alacsony hőfokon megolvasztjuk és addig hagyjuk melegedni míg megbarnul, majd pár percig állni hagyjuk. Közben leszitáljuk a lisztet, mandulát és a porcukrot. Belekeverjük a hibiszkuszt és a rózsaszirmot. Majd robotgép segítségével hozzáadjuk a tojásfehérjét (a rózsavizet, amennyiben nem szirmot használunk) és simára keverjük. Végül belekeverjük a leszűrt barna vajat és kisebb kerek vagy bármilyen más szilikonformába kanalzzuk a masszát. Mindegyik közepébe gyümölcsöt rakunk és előmelegített sütőben 180°C-on 15-20 percig vagy amíg megbarnul sütjük. 


a ribizlizseléhez:
ribizli

cukor

A ribizlit megmossuk majd néhány evőkanál vízzel feltesszük főni. Nem kell leszemezgetni. Amint megpuhult átpasszírotzzuk és lemérjük a kapott pürét. Azonos mennyiségű cukorral feltesszük főni és kb. 5 perc után lehabozzuk (vagy amint elkezd zselésedni). Már tehetjük is üvegekbe és mehet a szárazdunsztba!



6 comments:

Katucikonyha, said...

Sajnálom, hogy nem olyan finom a szedermálna, pedig nagyon jól hangzott. Nagyon guszta a keksz és a zselé is!

dizájnmenza said...

Hát...szedermálna téren én is tudatlan voltam! Minden iszonyat szuper: recept, képek...de különösen az a hátulról jövő fényes kép, az nagyon tuti!

NYAMMM said...

Ismételten gyönyörű képek:) Ribizli zselét ki is próbálom a héten!

chriesi said...

@Katuci: Még kísérletezem majd vele, ki tudja mit lehet kihozni belőle.

@dizájnmenza: Nem vesztettél semmit szerintem. ;) Köszönöm szépen!

@Nyammm: Köszönöm szépen! :) Jó befőzést! ;)

Erika said...

Én sem hallottam még szedermálnáról, de itt még alap gyümölcsöket sem lehet kapni, úgyhogy gondolom ez is bukó:)

Noémi, akartam már kérdezni, hogy nem osztod-e meg itt fotós tapasztalataidat.Szerintem sokan tanulnánk tőled. Én legalábbis szívesen...:)Egy-két tipp ilyesmi. A tastespotting-on is nézem a fotóidat, gyönyörűek!

chriesi said...

@Erika: Hacsak nincs kerted! :)
Húú köszönöm szépen!Az az igazság, hogy még magam is a tanuló fázisban vagyok, sőt nagyon az elején, úgyhogy nem érzem magam késznek arra, hogy erről írjak. Viszont, ha van kérdésed, akkor privátban szívesen válaszolok, már ha tudok! :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...