Wednesday, June 13, 2012

Tészta zöldborsómártással

Azt hiszem ennél egyszerűbb és gyorsabb receptet aligha találtok itt a sarkon. A lényeghez nincs is szükség másra, mint egyetlen tojásra. Ugyanis ebből az egy tojásból készül a tészta és a mártás. Pontosabban a fehérjéből gyúrjuk frissen a tésztát, a sárgájából pedig gőz felett felverjük a mártást. A többi már csak ráadás! Ígértem ugyan, hogy a héten csak fehér ételekkel jövök, viszont ez éppen csak átmegy a vizsgán, ugyanis inkább zöld. De még milyen zöld! Nem csak zöldborsó, de borsóhüvely és még hajtás is (méghozzá saját cserépből!) szerepel a tányéron. A hab a tortán a sütőben szárított pármai sonka, de lehet az San Daniele, Serrano vagy akár Pata Negra. Ezzel körítve aztán már tényleg nem fér bele a VKF idei fordulójába. A legjobbat még nem is mondtam! Pusztán két edényre van szükség! Ugyanis míg felverjük a mártást a vízfürdőben, addig a fazékban megfő a borsóhüvely és a tészta. Előtte pedig ugyanabban a vízben megfőzhetjük a mártáshoz szükséges zöldborsót. Nemhogy pikk-pakk megvacsoráztunk, de pillanatok alatt el is mosogattunk. Most komolyan van még olyan ember, aki képes zacskós tésztamártást "főzni"?! A mártásba ízlés szerint reszeljünk egy jó adag parmezánt, netán dúsíthatjuk tejszínnel vagy mascarpone sajttal, ahogy tetszik!



Hozzávalók:
a tésztához:
1 tojásfehérje
kb. 80 g liszt
20 g gríz
1/2 evőkanál olívaolaj
1/2 teáskanál só


A hozzávalókat gyúrjuk simára (szükség esetén 1-2 teáskanál vizet adjunk hozzá) és tegyük a hűtőbe egy órára. Tésztagép segítségével nyújtsuk vékonyra és vágjuk tetszőleges formára majd főzzük ki sós vízben és még melegen keverjük össze a mártással.

 


a mártáshoz:
100 g zöldborsó
1 teáskanál vaj
1 tojássárgája
50 ml fehérbor
50 ml zöldség vagy szárnyas alaplé + 1-2 evőkanál
frissen reszelt parmezán
só, bors

 


A zöldborsót főzzük meg néhány perc alatt sós vízben majd pürésítsük a vajjal és 1-2 evőkanál alaplével. Közben gőz felett verjük habosra a tojássárgáját a borral és az alaplével majd keverjük bele a szűrőn átkent zöldborsópürét. Ízesítsük sóval, borssal és frissen reszelt parmezánnal. Ízlés szerint dobjuk fel fűszernövényekkel.

 

6 comments:

NYAMMM said...

Nem akartam ma vacsorááázni, de ez annyira guszta, bárcsak itt lenne előttem:) Muszáj valami tésztát összerittyentenem!:)

Eva said...

Te, az mi ott a tányéron a tészta mellett? Úgy néz ki mint egy sült malacfül....de nem hiszem, hogy az. Az lenne életem legnagyobb meglepetése! :-)))
A tészta nagyon guszta, jöhetne most, mert még csak egy pohár gazpachot ittam. :-/

chriesi said...

@Nyamm: Kellemes tészta összerittyentést! ;)

@Eva: :DDD Sütőben szárított pármai sonka, persze hívhatnám chipsnek is. :D Egyébként szerintem is teljesen olyan, mint a malacfül. :D

Sarolt said...

De jól néz ki! Ezek a legjobb kaják, amilyen finom, olyan egyszerű:) (Bár be kell valljam, gnocchi kivételével még sosem készítettem házi tésztát, de tényleg nem tűnik bonyolultnak, csak kéne egy tésztegép:)

Kriszta said...

Irtó guszta! Nem vagyok egy nagy tészta fogyasztó, de ez jöhetne.

chriesi said...

@Naspolya: Bizony ez így igaz! :) A tésztagép tényleg nem árt, viszont a merészebbek sodrófával is simán elintézik a dolgot. :))

@Kriszta: Köszi! Elég kicsike adag egy tojásból, de könnyű vacsinak pont jó.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...