Thursday, February 2, 2012

Citromleves fésűkagylóval és bazsalikomolajjal

Hangulatát tektinve azt hiszem, hogy nem hívhatjuk téli levesnek, de nekem valahogy most tökéletes lélekmelegítő volt ebben az szörnyű hidegben. A kép csalóka, mert ott virítanak rajta a Meyer citromok, de hagyományossal főztem. A másikat nem tudtam volna elképzelni, és a héja szerintem túl kesernyéssé tette volna a levest. Egyébként napokig nem hagyott nyugodni a dolog, így ma megadtam magam neki! Pusztán azért vaciláltam, mert féltem, nehogy egy meleg limonádé legyen a jutalmam. Kár volt, mert ez a leves olyan, hogy felfrissít, de közben mégis jól átmelegít, állaga pedig simogatja az ember torkát. A tányérban ugyan nem látszik, de került bele egy szép adag zöldborsó, ami tökéletesen kiegészítette a fésűkagylót és a bazsalikomolajjal sem veszett össze.


Hozzávalók:
1 salotta
1 evőkanál olívaolaj
50 g kerekszemű rizs (pl. arborio)
1000 ml csirke alaplé vagy húsleves
50 ml vermut
100 g zöldborsó
1 citrom
1 tojás
só, bors






Olívaolajon pároljuk üvegesre a hagymát, adjuk hozzá a rizst majd öntsük fel a vermuttal. Amint elfőtt, öntsük fel 500 ml alaplével és lefedve alacsony hőfokon főzzük puhára a rizst. Ezután pürésítsük, szűrjük le, majd öntsük fel a maradék alaplével, adjuk hozzá a zöldborsót és főzzük fel. Reszeljük a levesbe a citromhéjat. A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük félkemény habbá. A tojássárgáját keverjük össze 2 evőkanál citromlével és csorgassuk hozzá 2-3 evőkanállal a meleg levesből. Vegyük le a tűzhelyről a levest, keverjük hozzá a citromlével elkevert tojássárgáját, majd a tojásfehérjét. Ízesítsük sóval, borssal és tálaljuk fésűkagylóval,  valamint bazsalikomolajjal.

 
 

4 comments:

Hobbychef said...

A fésűkagyló gyakran szerepel Ramsay műsoraiban, bár ő többnyire süti.A te levesed guszta és biztos finom.

Pixie Pie said...

Ahhh.... Ha nem teszed fel ezeket a csodás fotókat, már a leírás alapján is elhinném, hogy ez isteni! Ja és kóstolás nélkül... :)

duende said...

Mesés!

chriesi said...

@Hobbychef: A fésűkagylót én is mindig sütni szoktam, úgy az igazi. :)

@Pixie Pie: Húúú köszönöm! Egyébként tényleg nagyon finom. És ha valaki nem akar időt veszíteni a pürésítéssel, akkor egész rizsszemekkel sem lehet rossz, bár akkor az állaga kevésbé lesz selymes.

@duende: :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...