Tuesday, February 28, 2012

Céklás csicsóka soufflé

Igazából, ezt tegnap terveztem megsütni, de a tavaszi nagytakarítás miatt nem jutott rá idő. Bár még a felével sem végeztem, ma mégiscsak szünetet tartottam, mert annyi ötletem támadt lomtalanítás közben, hogy muszáj elkezdenem megvalósítani őket. Hiszen hamarosan indul a medvehagyma szezon, ami egyébként engem annyira nem izgat fel, mert nem kedvelem. No, de jönnek szépen lassan a tavaszi zöldségek és akkor biztosan nem a cékla lesz az első. Egyébként pedig megígértem, hogy még jó sok bőrt nyúzok majd le a cékláról. Bár evezhetnék új kombinációk felé, de még nem merítettem ki eléggé a vérnarancs-cékla-mák-csicsóka négyest. Remélem, hogy ti sem unjátok! Ami a szuflét illeti, csodálatosan harmonizálnak a hozzávalók és a könnyű turbolyás vérnarancssaláta feta sajttal tökéletesen kiegészítette.



Hozzávalók:
150 g sült csicsóka (tisztítva mérve)

50 g sült cékla (szintén tisztítva mérve)
20 g vaj
20 g liszt
125 ml céklalé
3 tojás
só, bors
2-3 evőkanál mák + vaj a formák kikenéséhez


A csicsókát és a céklát pürésítsük mixerben. Olvasszuk fel alacsony hőfokon a vajat, keverjük bele a lisztet és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a céklalevet, majd főzzük addig, míg besűrűsödik. Vegyük le a tűzről és keverjük bele a céklás csicsókapürét, majd a tojássárgájákat. Ízesítsük sóval, borssal. Egy csipet sóval verjük kemény habbá a fehérjéket majd forgassuk bele a masszába. Töltsük kivajozott és mákkal megszórt szufléformákba és süssük 6-8 percig 200°C-on.

4 comments:

Zizi said...

Különleges recept, az biztos! Ha még időmbe belefér (mármint az idei céklaszezonba), akkor meg fogom csinálni!

Kriszta said...

Nagyon jól hangzik! Jó kis recept! Mentettem.

Unknown said...

Nagyon beleszerelmesedtél a vérnarancs-cékla-csicsóka-mák négyesbe ;) A tavasz közeledtével szerintem sokkal inkább a vérnarancsot és csicsókát kell siratni - cékla lesz, sőt, a májusi mézédes kissé hosszúkás cékla szerintem a céklaév fénypontja.

chriesi said...

@Zizi: A szezonba mindenképpen, hiszem majd csak tavasszal jön a friss, új cékla, ahogy Robi is mondja.

@Kriszta: Juhu, remélem ízleni fog!

@Robi: Minek is tagadnám bele! :))) De annyira jó! Igen az igaz, de pont ahhoz, annyira nehéz hozzájutni. De beszélni fogok a zöldségesemmel.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...