Wednesday, November 16, 2011

Fűszeres tisztított vajban posírozott tengeri sügér repcemagban, karamellizált radicchioval és narancsos huileyon-nal

Hónapok óta tervezem már, hogy összehozom a repceolajat és a repcemagot egy ételben. Azt hiszem, még tavasszal kezdtem el gondolkodni rajta, akkor még piros, mosolygó retekkel szerettem volna kombiálni, végül nem került rá sor. Ma azonban mondhatni főszerep jutott a pirított magnak, mivel egy gyöngyörű darab tengeri sügért rejtett el, melyet eredetileg narancsos vajmártással akartam tányérra dobni. Azért narancs, mert karamellizált, enyhén kesernyés radicchio saláta volt a köret. Igazán könnyű előétel született, melyből, ha főételt akarunk csinálni, akkor egy adag édeskömény-, vagy feketegyökérpüré tökéletesen megfelel kísérőnek. A mártásból azonban Robi nagyszerű ötlete alapján, az olajjal készült hollandi mártás, azaz "huileyon" készült, természtesen repceolaj hozzáadásával. A halat pedig kardamommal, szecsuáni borssal, csillagánizzsal és szerecsendió virággal ízesített tisztított vajban posíroztam, ezzel egy kis izgalmat csempészve a tányérra.

 
Hozzávalók: 
2 evőkanál száraz fehérbor
2 evőkanál friss narancslé
2 tojássárgája

1/2 narancs reszelt héja
70-90 ml repcemagolaj
só, bors

Egy vastag fenekű lábosban
forraljuk fel a fehérbort és hagyjuk forrni addig, amíg körülbelül az 1/3-ára csökken. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Adjuk hozzá a tojássárgájákat és a narancslevet. Helyezzük az edényt egy forrásban lévő vízzel teli fazék tetejére és keverjük a mártást egy habverővel, amíg krémes állagú lesz. Ezután tegyük az edényt egy nedves konyharuhára, hogy ne mozogjon és adjuk hozzá lassan, vékony sugárban a repceolajat. Ízesítsük sóval, borssal, kevés narancslével és keverjük bele egy fél narancs finomra reszelt héját.


7 comments:

Alexa Christi said...

Még olvasni is izgalmas! Enném is!

Ezt csak úgy, egy átlagos szerdai ebédre főzted?! ... :))

(Szerencséd van, hogy nem az én családomat eteted! :))

Unknown said...

Három soros cím! :) Örülök, hogy inspiráltalak! A repceolaj nagyon jó ötlet mártásba - főleg ha ezzel a rendkívül finom repceolajjal készítetted, amit nekem is hoztál. Egyébként a Harvard egyik idei Science and Cooking óráján dióolajos hollandi mártást (vagyis huileyon-t ;) ) készített az egyik séf az emulziók témára ;)

chriesi said...

@Alexa: Ehm, igen csak egy átlagos szerdai ebédre, de csak magamnak, mert hétköznap délelőttönként mindig csak egy személyre főzök, szóval nem akkora varázslat. :)

@Robi: Gondolkodtam valami rövidebb verzión, de aztán elvetettem. :))) Bizony, az került bele, gyakran használom, olívaolaj helyett. Még nem volt időm belemerülni a videókba, de mindenképp megnézem őket. :)

Katucikonyha, said...

Eddig sem volt szemernyi kétségem sem a tehetséged felől, de ez már valami, nem is tudom, hűdekülönlegesmegminden... :-) Végre azt is tudom, mi az a huileyon, bár a nevéből következtettem rá, hogy olajjal kapcsolatos. Zseniális!

Csibe said...

Izgalmasan hangzik!

Bianka said...

Hű és a kép is

chriesi said...

Köszönöm lányok! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...