Monday, October 31, 2011

Paradicsomos sajttorta bazsalikomos fenyőmagmorzsával

Azt hiszem, éppen itt az ideje, hogy erre a szezonra elbúcsúzzunk a paradicsomtól. Hétvégén még sikerült néhány kilót szereznem egy közeli farmról, aminek aztán egy részéből sült paradicsomszószt készítettem és lefagyasztottam, hogy legyen mihez nyúlni a télen. Ebédre pedig terveztem egy sós paradicsomos, krémsajtos pitét, de aztán helyette mégis desszert született! Méghozzá, egy végtelenül egyszerű vaníliás paradicsomos sajttorta bazsalikomos fenyőmagmorzsával. A tészta pedig egész egyszerűen azért lett zöld, mert kifogytam a klorofillből, ezért egy nagy zacskó spenótot erre áldoztam. Viszont nem szerettem volna kidobni a pürét, így egy része a tésztába került. Az ízét egyébként nem érzeni, szóval bátran tegyük bele! 





Hozzávalók: 
250 g liszt
125 g vaj
1 tojás
1 tk cukor
1/2 tk só
2 ek spenótpüré
300 g paradicsom
2 ek cukor
250 g krémsajt
50 g cukor
2 tojás
1 tk vaníliakivonat 
1 ek liszt




A tészta elegendő két 15x20 cm-es formához ( a maradékot nyugodtan fagyasszuk le!), a töltelék egyhez.

A tésztához gyúrjuk össze a lisztet a vajjal, sóval, cukorral, tojással és a spenótpürével, majd használatig tegyük fóliába csomagolva a hűtőbe. A töltelékhez tegyük fel főni a kockára vágott paradicsomot a cukorral, majd ha a leve elfőtt szinte teljesen, pürésítsük és kenjük át egy szűrűn. A töltelékhez keverjük simára a krémsajtot a paradicsompürével vaníliával, adjuk hozzá a tojásokat, a cukrot (esetleg többet, ha nem elég édes) és a lisztet. Nyújtsuk ki a tészta felét és béleljük ki vele a formát, majd öntsük bele a krémsajtot keveréket. 180°C-ra előmelegített sütőben süssük 25-30 percig. A morzsához keverjünk össze 1 evőkanál fenyőmagot, 3-4 ek lisztettel, 1 ek vajjal és ízlés szerinti mennyiségű cukorral és bazsalikommal. Morzsáljuk egy sütőpapírral kibélelt tepsire és süssük aranybarnára, majd tálaláskor szórjuk a sajttortára.


6 comments:

Katucikonyha, said...

Micsoda szépség, nagyon jók ezek a színek, az íze biztosan tökéletes!

chriesi said...

Ebben a szürkeségben kifejezetten felvidítja az embert! :)

Túry Amália said...

eszméletlen jó színek! még sose ettem paradicsomot desszertben, erdélyben a paradicsomleves is sós :) mindenképpen kíváncsivá tettél milyen lehet egy paradicsomos desszert :)

chriesi said...

Ha hiszed, ha nem, pont rád gondoltam, mikor a fotókat kicsinyítettem! :)))

Petra said...

Hűha, de jól néz ki! Az íze is nagyon finomnak hangzik. :)

chriesi said...

Köszi! :) Szépen harmonizál a bazsalikom, a vanília és a fenyőmag a paradicsommal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...