Wednesday, October 26, 2011

A nagy felfedezés...?!

Tegnap délután sütöttem egy adag tökmagos macaront, ami annyit tesz, hogy a mandula egy részét lecseréltem darált tökmagra. Közben azon morfondíroztam, hogyan tudnék színes macaronokat gyártani mesterséges színezékek nélkül. A porral nem voltam eddig megelégedve, mert ha adtam hozzá, mondjuk kurkumát, vagy málnaport, mindig nagyon szétcsúszott a massza. Úgy meg nem volt az igazi, hiszen nagyok és laposak lettek a macaronok. A kamrában a fehér csokoládé után kutatva megakadt a szemem egy doboz céklalén. Hirtelen arra gondoltam, mi lenne, ha egyszerűen lecserélném a vizet a szirupban a céklaléra. Egy próbát mindenképpen megér, így ma nekiálltam. A hab remek állagú lett, s csodák csodája a macaronok rózsaszínek és talpasak! Igaz, nem lettek túlságosan egyformák, de izgultam és siettem, mert hamar látni akartam az eredményt. Ugrálni tudtam volna örömömben! Tudjátok, mit jelent ez?! Most már nincs megállás, hiszen mennyi zöldség-, és gyümölcslé van a piacon! Arról nem is szólva, hogy még ízt is adnak a macaronnak! Szóval ízek és színek rengetege vár! Már alig várom, hogy süssek málnásat, meg feketeribizliset, spenótosat, narancsosat és és...! Elvileg azoknak is működnie kell, nem igaz? Ha mégsem, legalább a rózsaszín bekerült a repertoáromba!


15 comments:

Elif said...

Wow, de gyönyörűek lettek, egyszer megtaníthatnál!

Notburga said...

Csodásak, még én is kedvet kaptam hozzá ;-)

Vera said...

ez zseniális!!!! fantasztikus ötlet

Alexa Christi said...

Csúcs vagy! Hiába, aki tud, az tud! Tudod, lassan én is szeretnék megpróbálkozni a macaronnal! ... :)))

marisz57 said...

Szépek lettek! Máskor nyugodtan használj friss céklát, erőteljesebb színt kapsz. A narancslé nem színez. Ha hozzá tudsz jutni matcha teához, azzal zöldet kapsz. Őrölt paprikát ha leáztatsz abból sárga lesz, ha olajban áztatod erős narancssárga. Áztatott sáfrány vagy sáfrányos szeklice szintén sárgát eredményez. És lehet a különböző színeket egymással keverni.

chriesi said...

@Elif: Köszi!! Persze, örömmel,de szerintem nem kell téged tanítani, tudod, aki mer az nyer!

@Notburga: :) Örülök!

@Vera: Köszi! Probléma megoldva. Van egy zsák spenótom...:D

@Alexa:Óó köszi, megyek hozzád kovász kenyeret tanulni sütni!

@Marisz:Frisset? Tudom, hogy a matchától zöld lesz, de pont a porral van a probléma, az nem jó, illetve jó, ha nem bánja az ember a lapos macaronokat. A szirupfőzéshez, meg ugye egyébként is folyadékra van szükség. De a keverés az klassz ötlet! Az nem baj, ha a narancslé nem színezi be, de hátha megdobja az ízét.

Pixie Pie said...

Húha! Én nem mertem volna beletenni a cékla levét, féltem volna, hogy folyós lesz, úgyhogy küldök egy virtuális hátbaveregetést. :) Én céklaport szoktam használni, pont ugyanilyen színe lesz, csak a legvégén forgatom hozzá a habhoz, eddig nem volt gond vele, nem lettek laposak.

chriesi said...

Köszi Pixie! Nekem porral a francia meringue-es szinte sose sikerült még, az olasznál meg tényleg nagyon laposak lesznek. :/ Vajon miért?

Katucikonyha, said...

Szipi-szupíííí!!!! :-) Örülök, hogy agyalsz, mindig tetszik, ami lesz belőle. :-)

Piszke said...

Én is színeztem már a francia meringue-t céklaporral, meg matcha-val, és jól bírják, de vigyázni kell, én elveszek miatta kicsit a cukorból. A céklapor annyira erős, hogy abból minimális kell a rózsaszínhez. Sárfrányt is próbáltam, de az nem színezte, viszont sáfrányízű lett :D. Várnarancs beforralt levét is használtam már színezésre, attól natancssárgás-fáradrózsaszín lett...
A kék macaronok viszont csak színezékkel mentek...
Mondjuk abban biztos vagyok, hogy a profi macaroncukrászoknak nincsenek skrupulusaik, tolják a mestreséges színezéket a cukiságfaktor miatt.

chriesi said...

Én eddig még céklaporhoz nem jutottam, csak házi málnaporral csináltam, de majd megpróbálom megint, úgy hogy leveszek a cukorból. Hja, hát igen az biztos, hogy a profikat az nem zavarja. Bár Sprüngliék nagyon nyomatják, hogy ők csak természetes dolgokat használnak...

Unknown said...

Volt egyszer egy időszak mesterséges színezékek nélkül is ;) Biztos nem volt annyira színpompás (pl. kék), mint manapság a macaronpultok, de csak sikerült valamivel színezni (akárcsak képeket is festeni). Esetleg még el is lehetne főzni kicsit a zöldség ill. gyümölcsleveket, ha segít a macaronok állagán. Az ízét biztosan tovább fokozza, ha a szirup tisztán csak elfőzött zöldség- vagy gyümölcslé. A céklalé pl. szépen sziruposodik. Némelyik gyümölcsnél (pl. birsalma) viszont lehet, hogy gond lesz a magas pektintartalom. Apropó, magát a tiszta szirupot is szépen színezi a birsalma, vagy akár a szilva héja is ;)

chriesi said...

Arról nem is szólva, hogy a szirupot mindenféle fűszerekkel is fel lehet dobni, annyi ötletem van, hogy csak na. Na ja, az almalé úgyse kölcsönzne neki színt, szóval nem gond, ha nem működik. Egyelőre zöldséglevekkel kísérletezem majd, meg jön majd egy szőlőlével színezett is, persze ha sikerül.

Unknown said...

Nem az almára, hanem a birsalmára gondoltam, az azért eléggé szép piros színű szirupot eredményez. A szilváról lehúzott héj is szépen fest.

chriesi said...

Nem tudom, hogy működne-e, maximum, ha olyan piros birslevet adnék a cukorhoz. A szilva viszont klassz. Egyébként a forumla 100 g cukor 35 g víz. És ez viszonylag hamar eléri a 110 fokot és a birs az meg csak lassan lesz szép piros, a szilva viszont hamar fest.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...