Monday, April 18, 2011

Rebarbarás kosárkák

Itt a rebarbara szezon, amit már nagyon vártam. Arról nem is szólva, hogy a helyi spárga és retek is megjelent végre. Most már csak az eper hiányzik! Múlt héten ki sem látszottam a sütemények közül, s ez a héten sem lesz másképp, sőt az is lehet, hogy még csak ezután jön a java. Viszont ezeket a rebarbarás kosárkákat most magunknak sütöttem. A képlet egyszerű: omlós tészta, gyömbéres cukrászkrém és egy adag lime-mal ízesített szirupban főtt rebarbara.


Hozzávalók:

125 g liszt
50 g puha vaj
50 g porcukor
1 csipet só
1 tojás

Öntsük a lisztet egy táblára és helyezzük a közepére a szitált porcukrot, a kockára vágott vajat és a sót. Az ujjainkkal dolgozzuk össze a hozzávalókat, amíg morzsás lesz. Ekkor adjuk hozzá a tojást és gyúrjunk homogén tésztát. Tegyük a hűtőbe 1-2 órára. Süssük elő a kosárkákat vakon.

3 tojássárgája
60 g cukor
20 g liszt
250 ml tej
1 cm friss gyömbér
1/4 tk gyömbérpor

A tojássárgájákat keverjük habosra a cukorral majd adjuk hozzá a lisztet és a gyömbérport. Melegítsük a tejet a friss gyömbérrel forrásig, szűrjük le és öntsük a tojásos
keverékhez és főzzük 2 percig. Hagyjuk kihűlni. A rebarbarához főzzünk fel kb. 100 g cukrot egy lime levével és héjával valamint kb. 5 evőkanál vízzel, majd főzzük benne a rebarbarát néhány percig.

8 comments:

Vera said...

Mennyei...remélem egyet félretettél nekem holnapra :)))))

chriesi said...

Persze, hogy félretettem! :))

Reni said...

Hjajj! Nem is tudom, hogy az eper, vagy a rebarbara szezont várom a legjobban (itthon még nem láttam a piacon)... de talán együtt a kettőt :)
Nagyon guszta kosárkák!

Foodafok said...

Mennyei, Csodálatos!

chriesi said...

@Reni: Együtt a kettő verhetetlen.

@Foodafok: Köszönöm.

Eszter said...

Remélem hamarosan én is találkozom a rebarbarával...

Csibe said...

Édes kis kosárkák!

chriesi said...

@Eszter: Úgy legyen!

@Csibe: Köszi. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...