Thursday, April 21, 2011

Spárgakrémleves

Ez most megint egy olyan bejegyzés, amiben hoztam is receptet, meg nem is. Nem fogok tudni sok minden újat mondani a spárgakrémlevesről, hiszen rengeteg a recept a világhálón és egyébként sincs benne semmi ördöngösség. De azért meg kell adni neki a kellő tiszteletet, hiszen a spárga mégiscsak a tavaszi zöldségek királya!

Személy szerint a fehér spárgát
kedvelem jobban, bár mostanában folyton zöldet rágcsálok, méghozzá nyersen. Viszont tegnap este nem tudtam eldönteni, hogy fehér vagy zöld krémlevest főzzek, s végül nem is választottam. A spárgakrémlevest sűríthetjük tejszínnel vagy legírozhatjuk tojás és tejszín keverékével.

Az én levesem most mindezek nélkül készült, csupán egy közepes burgonyát főztem bele, a vajban párolt spárgát pedig sprágaalaplével öntöttem fel, ezen kívül nem is került bele sok minden más, csak só, kevés citromlé, csipet cukor. A zöldből kimaradt a burgonya, és a végén mixeltem egy darab hideg vajjal. Az leveseket természetesen a spárgafejekkel tálaltam, valamit egy mondjuk úgy hollandi mártás parféval, ami lényegében nem más, mint egy fagyasztott
mousseline mártás, annyi különbséggel, hogy a hideg mártásba kevertem a felvert tejszínt. Ropogós komponensként pedig parmezános pirított mogyoró került a tányérba.

10 comments:

Unknown said...

Látom, Te is szívesen játszol egy kiválasztott alapanyag színeivel ;) Annyi titka szerintem csak van a spárgakrémlevesnek, hogy sokkal jobb, ha spórolunk a tejszínnel (vagy elhagyjuk) és liszt helyett spárgadarabokkal sűrítjük. A zöld az tényleg magát sűríti, a fehérből önmagában nem lehet pürét/krémet kapni - ízben is nagyon jó hozzá az újkrumpli.

chriesi said...

Ez most több, mint egyértelmű volt.:)) Már nagyon régóta nem teszek bele tejszínt, egyáltalán nem hiányzik, sőt! Várom már nagyon a helyi újkrumplit, de még semmi nyoma, sajnos.

Csibe said...

Megkóstolnám szívesen!

chriesi said...

Örömmel vendégül látnálak egy tányérra! :)

Nyárikonyha said...

Nagyon szép. Tejszínt használok - max. 1 ek - de nem mindig, fehérbort használtam ízesítéshez, nagyon jól ment hozzá. Liszt, burgonya soha. Fehérből is isteni krémlevest lehet készíteni.

chriesi said...

@Nyárikonyha: Köszi! Szeretek burgonyával sűríteni vagy akár rizzsel, de ahogy Beatbull is írta a spárgadarabbal való sűrítés is jó ötlet.

Unknown said...

No ma szemtanúja voltam, hogy tejszínnel is nagyon jó kis spárgakrémlevest lehet készíteni: nem volt benne semmi más csak vaj, fehér spárga, só, cukor és fehér bors - no meg tejszín, de nem csak 1ek. Meglepően jó volt a leves ;)

chriesi said...

De a kaloriäk? :)))

Unknown said...

Kalóriákat ne számolj étteremben ;)

chriesi said...

Ott nem, de itthon néha nem ärt. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...