Thursday, September 30, 2010

Pollo alla Cacciatore

Szombaton, úgy gondoltam, hogy fehér polenta lesz az ebéd, és ha polenta akkor szerintem mindenképpen párolt hús dukál mellé. Hamar eldöntöttem, hogy csirkét fogok párolni, és a polenta pedig egyenesen az olasz konyhába vezetett. Rengeteg friss gombával készítettem el ezt az ételt mint a csiperke, laskagomba és a vargánya. Viszont csak a szárított vargányát főztem együtt a csirkével, a többi olyan szép volt, nem akartam, hogy a szószban elvesszenek.


Pollo alla Cacciatore (csirke vadász módra) egy olasz étel, aminek valószínűleg annyi fajtája van, mint ahány régió. Eredetileg fácánból és fogolyból készítették, manapság már inkább a csirkét használnak. Mindegyik variáció megegyezik abban, hogy a húst lesütik, majd fokhagymával, paradicsomszósszal és borral sokáig párolják. Gyakran vörösborral, de néhány vidéken fehérborral főzik. Szintén vidékekként változik, hogy mi kerül még mellé, ez lehet gomba
, hagyma, olívabogyó, kapribogyó vagy burgonya. Általában kenyérrel vagy polentával tálalják. Egy majdnem teljesen azonos étel a „pollastro in squaquaciò“ amelye a Veneto régióból és a Garda-tó környékéről származik. (forrás:wikipedia)


Hozzávalók:
1 egész csirke darabokra vágva
6 ek olívaolaj
1 répa
1 szál zellerszál
300 g darabolt paradicsom, konzerv
1 babérlevél
néhány szem borókabogyó
néhány szem szegfűbors
1 pohár fehérbor
10 g szárított vargánya
1 gerezd fokhagyma
400-500 ml csirke alaplé
petrezselyemzöld
turbolya
só, bors


A csirkét hempergessük meg kevés lisztbe majd süssük le mindkét oldalán forró olajban, majd tegyük félre. Pároljuk meg a répát, zellerszárat, hagymát és fokhagymát az olajon. Tegyük rá a csirkedarabokat, fűszereket, öntsük fel borral és ha elfőtt adjuk hozzá az előzőleg beáztatott vargányát, egy keveset a vargánya vízéből valamint a csirke alaplevet. Közepes hőfokon főzzük kb 2 órán keresztül. Ezután szedjük ki a csirkét, szűrjük le, majd redukáljuk a szószt, vagy sűrítsük vízbe oldott keményítővel. Ha elérte a kívánt állagot, tegyük vissza a csirkékeket és a leszűrt zöldséget, gombát. Ízesítsük és szórjuk meg petrezselyemmel és turbolyával.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...