Friday, September 17, 2010

Csúcsos káposztás quiche

A francia konyhában a quiche nem más mint egy tejszínes tojásos masszával töltött omlós tészta. A tésztaalapot általában vakon sütik meg előtte, és a többi hozzávalót a második sütéskor adják hozzá. Habár a quiche ma már egy klasszikus francia étel, eredetileg Németországból, méghozzá a középkori Lotaringiából származik, amikor ez a terület a németek fennhatósága alatt állt. Maga a‘quiche’ szó szintén német eredetű, a ‘Kuchen’ szóból származik, ami süteményt jelent. Az eredeti quiche Lorraine egy nyitott pite volt tejszínnel, tojással és szalonnával töltve. Később sajtot is tettek rá, ekkor már quiche au gruyère vagy quiche vosgienne névre hallgatott. A quiche alsacienne hasonlít a quiche Lorraine-hez, de ebben hagyma is van. A tésztalap eredetileg maradék kenyértészta volt, de ez mára már elmaradt. (forrás:wikipedia)


Ennyit a történetéről! A szokásos pénteki hal helyett, most valami mást szerettem volna készíteni. Találtam egy csúcsos káposztát a hűtőben, amiről teljesen elfeledkeztem, azt hiszem majdnem két hétig várt arra, hogy felhasználjam végre. Találtam még szalonnát, póréhagymát, maradék tésztát és egy darab Vacherin Fribourgeois sajtot, ami az egyik kedvencem. Egyértelmű volt, hogy quiche-t fogok készíteni.

Hozzávalók:
(a tészta receptje Michel Roux alapján)
250 g liszt
150 g puha vaj feldarabolva
1 tk só
1 csipet cukor
1 tojás
1 ek hideg tej
125 g bacon, kockázva
250 g csúcsos káposzta vagy fehérkáposzta
fél póréhagyma
friss majoranna
1 tojás
200 ml tejszín
150 g sajt pl.: Gruyére, Emmentaler vagy Vacherin
só, bors, szerecsendió

Tegyük a lisztet egy nagy tálba, adjuk hozzá a vajat, sót, cukrot és tojsát a közepébe. Morzsoljuk össze az ujjainkkal, majd morzsoljuk össze ezt a liszttel. Ha már darabos, adjuk hozzá a tejet és gyúrjuk gyorsan össze. Tegyük 1 órára a hűtőbe, ahol akár egy hétig eláll, vagy fagyasztva 3 hónapig. A töltelékhez szeleteljük vékonyra a póréhagymát és gyaluljuk le a káposztát majd pirítsuk 5-7 percig a már pirulni kezdő baconnel együtt, ízesítsük majorannával, sóval, borssal és hagyjuk kihűlni. Melegítsük elő a sütőt
180°C-ra. Nyújtsuk ki a tésztát kb. 2 mm vastagra és béleljünk ki 4 lapos formát. Tegyünk egy-egy darab sütőpapírt a már tésztával kibélelt formákba és öntsünk bele babot, lencsét vagy bármit és süssük elő 15 percig. Vegyük le róla a sütőpapírt majd süssük további 5 percig. Hagyjuk kihűlni. Keverjük össze a tejszínt és a tojást, majd öntsük a töltelékkel megtöltött tésztára, szórjuk meg reszelt sajttal é süssük 15 percig.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...