Friday, September 24, 2010

Gombás risotto

Úgy fest, az idei ősz igazán kedvez a gombarajongóknak, mert az időjárásnak hála nagyon sokat lehet találni, habár én magam nem mernék szedni. Ti gombásztatok már? Volt még néhány friss vargánya és rókagomba a hűtőben, valamit szárított fekete trombita a kamrában, ezért úgy döntöttem, hogy risottot fogok főzni pirított gombával. Most egy speciális slow food rizsből készült, méghozzá a Riso di Grumolo delle Abbadesse fajtából. Eredetileg a Bencés szereztesek termesztették először olyan 500 évvel ezelőtt a Vicenza-i San Pietro környékén. Manapság viszont alig ismert már ez a rizsfajta, ezért a slow food szervezet védettnek nyilvánította és mellette pedig próbálja újra közismertté tenni ezt a csodálatos risotto rizst.


Hozzávalók:
100 g risotto rizs
10 g szárított vargánya
10 g szárított fekete trombitagomba
50 ml fehérbor
1 salotta

500 ml csirke alaplé
friss kaukkfű
2-3 ek frissen reszelt parmezán
2 ek hideg vaj
olívaolaj
petrezselyem
70 g friss gomba ízlés szerint
citromlé

Áztassuk be a vargányát és a trombitagombát 25 percre. Egy lábosban hevítsünk olívaolajat, adjuk hozzá a kockára vágott salottát és a rizst. Keverjük addig míg az olaj jól bevonja a rizst. Egy másik lábosban alacsony hőfokon hagyjuk az alaplevet gyöngyözni. Öntsük fel a rizst borral, itt állítsuk a lángot közepesre, és keverjük.
Ha elfőtt a bor adjuk egy merőkanálnyi alaplevet (én öntöttem hozzá egy kevés vargányalét is az intenzívebb gombaíz érdekében). Szórjunk rá egy kevés sót, borsot. A második merőkanál alaplénél adjuk hozzá az összevagdalt szárított gombát. Ha elfőtt a leves, adjunk hozzá megint, és folytassuk ezt addig, míg a rizs megfőtt, de nem szét! Keverjünk bele friss kakukkfűlevelet. Ha elkészült keverjük bele a parmezánt és a hideg vajat. Ízesítsük, fedjük le és hagyjuk állni pár percig. Ezalatt süssük meg a gombákat kevés olívaolajon, mikor már majdnem kész adjunk hozzá egy darabka vajat, ízesítsük sóval, borssal és egy kevés citromlével valamint petrezselyemmel majd tálaljuk a risotto tetején.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...