Thursday, July 29, 2010

Málna mousse torta

Az egyetlen jó dolog ebben az esős és szeles időben, az hogy nagyon jól esik a meleg konyhában állni és sütni valamit. A hétvégén nagyon szép málnát vettem, és mivel nem tudtam visszafogni magam, túl sok került a kosaramba. De mikor vigyük túlzásba a málnavásárlást ha nem amikor szezonja van! Nem csak málnát de ribizlit és feketeribizlit is vettem. Úgy döntöttem, hogy málna mousse tortát készítek feketeribizli zselével sablé breton alapon, ami egy nagyon vajas shortbread.

Hozzávalók:
a málna moussehoz:
(Gordon Ramsay receptje alapján)
50 g cukor
1-2 ek víz
1 tojásfehérje

Az olasz merningue-hez tegyük a cukrot a vízzel egy lábosba és alacsony hőmérsékleten addig keverjük amíg meg nem olvad. Főzzük 5-7 percig, amíg eléri a 120°C-ot. Ezalatt verjük fel a fehérjét de ne keményre, és lassan öntsük hozzá a szirupot, mialatt folyamatosan verjük. Addig verjük, amíg a a tál ki nem hűl. Tegyük félre.

400 g málna
2 lap zselatin


Áztassuk be a zselatint hideg vízbe. Magas hőmérsékleten puhítsuk meg a málnát addig míg elkezdenek széttörni. Nyomjuk át egy szűrőn, és melegítsük fel a pürét és keverjük bele a zselatint. Hagyuk kihűlni, majd forgassuk bele óvatosan az olasz meringue-et. Verjünk fel 200 ml tejszínt és forgassuk ezt is a habba, majd hűtsük 2-3 órán keresztül.




a feketeribizli zseléhez:

100 g feketeribizli
2 ek portói
15 g cukor
1 lap zselatin


Főzzük fel a feketeribizlit a portóival, a cukorral, majd nyomjuk át egy szűrőn és keverjük bele a zselatint. Hagyjuk hűlni 10-15 percig és öntsük a mousse tetejére miután már hűlt néhány órát.

a sablé bretonhoz:
(Gordon Ramsay receptje alapján)
112 g liszt
csipet só
1/2 ek sütőpor
80 g vaj, szobahőmérsékleten
80 g cukor
2 tojássárgája

Szitáljuk le a lisztet a sóval és a sütőporral. Keverjük a vajat krémesre, adjuk hozzá a cukrot és keverjük habosra. Verjük bele a tojássárgáját, mindig egy keveset, majd a leszitált alapanyagokat is forgassuk bele. Formázzunk egy rudat és tegyük hideg helyre néhány órára (akár egy hónapra le is lehet fagyasztani). Szeleteljük fel és tegyünk egy-egy szeletet egy kivajazott desszertes karika aljára majd süssük 8-10 percig 180°C-on.

2 comments:

Foodafok said...

Csodálatos, Fantasztikus!! Alig találok megfelelő jelzőt. Ez nem, G.R. érdeme, hanem a TIED! Gratulálok!

chriesi said...

Köszönöm szépen! :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...