Tuesday, October 19, 2010

Fougasse

A kenyérsütés egyáltalán nem az én asztalom, legalábbis egyelőre. Általában kemény, ehetetlen kenyerek kerülnek elő a sütőből, már ha sütésre adom a fejem. A kaláccsal és hasonlókkal semmi problémám sincs, de a kenyér, az csak nem akar menni. Azért persze volt már néhány sikerélményem is, mint a ciabatta vagy a Pain d'Épi, de ettől még nem jutottam sokkal előrébb a kenyérsütés világában. Ma megfőztem Mézigörl hajdinás gombalevesét és miközben a zöldségeket pucoltam hozzá, úgy gondoltam egy szelet friss kenyér nagyon jól illene majd a forró leveshez. Gyorsan kerestem egy egyszerű receptet, amiről úgy gondoltam még nekem is sikerülhet. A francia Fougasse-ra esett a választásom, és jelentem sikerült! Egy újabb apró lépés a kenyérsütés útján. Mivel a levest kakukkfűvel ízesítettem, ezért a kenyérre is szórtam belőle.

Hozzávalók:
375 g félfehér liszt
8 g szárított élesztő
1 tk só
1 ek kakukkfű levél
25 ml olívaolaj
270-300 ml víz, langyos

Szitáljuk át a lisztet, adjuk hozzá a szárított élesztőt, sót, kakukkfű leveleket, olívaolajat és a vizet, majd gyúrjuk össze. Hagyjuk kelni 30 percet. Lisztezett deszkán a kezünkkel nyomkodjuk laposra és húzzuk levélformára. Vágjuk be a közepén és a két szélén. Kenjük meg vízzel, szórjuk me kakukkfű levéllel és durva sóval, majd hagyjuk újabb 20 percet kelni. Előmelegített sütőben,
220°C-on süssük 15-20 percig.

7 comments:

Mézigörl said...

Nagyon örülök, hogy ízlett! Zellert dobok bele én is legközelebb! Csúcsszuper a kenyérkéd is! :)))

Dió Bisztró said...

... és dögös lett a fotód is :) ha javasolhatom - bár nem tudom, bírod a a receptjeit - Jamie-nek van elronthatatlan kenyér receptje :)

chriesi said...

Köszönöm mindkettőtöknek!
A tippet meg külön köszi, szeretem Jamie-t, majd rákeresek a kenyérre...próba szerencse. :D

Ms. Poppy said...

Fougasse- t már én is rég készülök sütni. Adtál egy jó nagy löketet hozzá.:) Nagyon szép lett a tiéd, tetszik a fotód is.
A gombához meg tényleg passzol a kakukkfű, én még a rántott gomba olajába is szoktam egy keveset dobni, így belesül az íze.

chriesi said...

Köszönöm! Juj rántott gomba! Azt nagyon szeretem, csak panírozni ne kellene. :)

Ms. Poppy said...

Jaja, nőhetne már eleve panírral.:D
Hétvégén azt ettem pont, vargánya volt méghozzá.

Ottis said...

Jaj nagyon jó lehet ez a kenyér!És a képek is MÁR MEGINT csodásak!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...