Tuesday, July 3, 2012

Cékla chips

Mert olyan rég volt már cékla és különben is betegen igazán ráfér az emberre egy jó rágcsálnivaló vagy egyéb finomság. Azért annyira nem vészes a dolog, éppen csak levegőt nem nagyon kapok. Különben meg egyáltalán semmi szükség kifogásra, nem igaz? Szóval kérem szépen most chips-et hoztam, méghozzá céklából, de nem, ez nem az a kandírozott. Sokkal jobb, főleg amikor sósra vágyik az ember. De készíthetjük édesburgonyából, répából, paszternákból, zellerből és így tovább! Sóval vagy valamilyen fűszerkeverékkel, ahogy szeretnéd. Az biztos, hogy nagyon rá lehet szokni. Viszont a dolog szépsége az, hogy egyszerűen megszáríthatjuk a sütőben akár olaj nélkül és akkor nem kell aggódni a kalóriák miatt. Egyébként pedig jöhet a régi módszer: az olajsütő. Mindig azt hangoztattam, hogy nekem aztán biztosan nem lesz. Lett. Miért? Mert mindenképpen folyékony belsejű, panírozott fürjtojást akartam készíteni. Azóta viszonylag gyakran használom, méghozzá sült krumplihoz, mert így sokkal könnyebb a hőfokot tartani.Hozzávalók:
zöldségek (cékla, sárgarépa, édesburgonya, zeller stb.)
olaj
só és ízlés szerint fűszerek

Az első és legfontosabb, hogy legyen egy jó gyalunk amin olyan vékonyra vágjuk a zöldségeket, amennyire csak lehetséges. Ha a zöldségek zsengék akkor nem is fontos meghámozni, mehet héjastól. Ezután három lehetőségünk van: sütőben történő szárítás, sütőben olajjal történő szárítás és az olajsütő.
Az első módszerhez melegítsük elő a sütőt 150°C. A zöldségszeleteket helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire és tegyük a sütőbe. A szárítás körülbelül 20-30 percet vesz igénybe, de érdemes gyakran ránézni, nehogy odaégjen! Félidőben fordítsuk meg, majd ha elkészült hagyjuk rácson kihűlni.

A második módszerhez melegítsük elő a sütőt 160°C-ra. A vékonyra reszelt zöldségeket kenjük meg olajjal úgy, hogy mindenütt fedje. Ehhez a zöldség mennyiségétől függően elegendő 2-3 evőkanál. Azután helyezzük a szeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe és helyezzünk a tetejére egy olajjal megkent tepsit nehezékként. Sütés alatt néhányszor nézzük meg a chips-et, és ha a szélei elkezdtek száradni, akkor vegyük le a nehezéket és süssük további 10-15 percig, de tartsuk rajta a szemünket! Ha túl gyorsan barnulna, akkor kapcsoljuk ki a sütőt és hagyjuk benne.
A harmadik és egyben a legegyszerűbb módszer az olajsütő. Melegítsük elő az olajat 160-180°C-ra, de semmiképpen se legyen magasabb az olaj hőmérséklete 190°C-nál. Süssük ki a vékonyra szeletelt zöldségeket kis adagokban. Egy adag kb. 5-7 percet vesz igénybe. Rácson vagy szűrőben csöpögtessük le.


6 comments:

NYAMMM said...

Nincs olajsütőm, úgyhogy marad a sütő:) De gyanítom, hogy az a legfinomabb:D Kösziköszi

Katucikonyha, said...

De jó, hogy posztoltad! Annyira helyesek ezek a színes céklák. Irigykedem a sok színes zöldség miatt! :-)

kamrapolc said...

úúú, de tudnék enni belőle, olyan kis helyesek! de a sütőmet a világ összes pénzéért sem gyújtanám be most :) úgyhogy muszáj lesz megvárom a hidegebb időjárást :)

Erika said...

Köszi a receptet, nagyon gusztusos, ki fogom próbálni! Szerintem kisgyerekek is szívesen ropogtatnák!:)

Elena said...

Jajj de szuper....kösziii!!! Nálam is marad a sütő...:))

chriesi said...

Örülök, hogy ennyire tetszik! Szerintem kisgyerekeknek is ízlik, hiszen előjön a cékla édeskés íze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...