Monday, October 11, 2010

Csokoládélevél

Itt az ősz gyönyörű színeivel. Miért ne vihetnénk be mi is néhány levelet, hogy egy tortát díszítsünk velük? Még van néhány zöld levél is a fákon, amelyek tökéletesek arra, hogy bevonjuk őket csokoládéval. Mondhatni csokoládéleveleken nőttem fel, mert anyukám gyakran csinált rózsaleveleket. Emlékszem, én szedtem neki a ház elől aztán pedig nagy szemekkel figyeltem, hogy készülnek el a levelek egymás után. A legjobb rózsaleveleket használni, vagy más olyan leveleket amelynek hasonló a karaktere, vagy kevésbé erős, de a puha vagy szőrős levelek természetesen nem felelnek meg a célnak. Hiszen a szőrők beleragadhatnak a csokoládéba, és ki akarna szőrős csokileveleket enni?! Egy csokoládé mousse és karamelles csokoládé ganache-al töltött tortát díszítettem most levelekkel.


Hozzávalók:
100 g étcsokoládé (vagy tej, esetleg fehér)
rózsa vagy más levelek



Először daraboljuk fel a csokoládét és temperáljuk a következő módon: tegyük a csokoládét egy tálba. Egy fazékba öntsünk vizet és tegyük a tálat a csokoládéval ennek a tetejére. Figyeljünk arra, hogy a tál alja ne érje a vizet. Amint a csokoládé teljesen elolvadt, a hőmérsékletnek 55°C-nak kell lennie. Vegyük le a tálat a gőzről és tegyük egy másik tálban, amiben jeges víz van, majd egy fakanállal kevergessük az olvad csokoládét, amíg eléri a 27
°C-ot. Azonnal tegyük vissza a tálat a gőzre és keverjük addig, míg elér a 30-33°C fokos hőmérsékletet. Az így temperált csokoládét most már felhasználhatjuk. Egy nedves konyharuhával tisztítsuk meg a levelek hátulját és szárítsuk meg. A levelket vagy bemártjuk a csokoládéba, vagy ecsettel megkenjük. Ezután sütőpapírra tesszük őket és 15 percre mehetnek a hűtőbe. Ezután megismételjük a csokoládéba merítést és egy fél órára újra a hűtőbe tesszük. Ezután óvatosan, a levelet a nyelénél fogva lehúzzuk a csokoládéról.

10 comments:

Elif said...

Ez csodás lett! Nem is hallottam még ilyen csokilevelekről, gyönyörűek!

Chef Viki said...

Mestermű!

Dió Bisztró said...

Nagyon rendben van, gratulálok!
Én nagy rajongója vagyok a csoki tortáknak, ennek a gyönyörűségnek lehetne a receptjét:)))??? KÖSZI!!!

chriesi said...

@Elif, Chef Viki: Köszönöm! Örülök, hogy tetszik!

@Dió Bisztró: Köszi. A recept, persze. A tésztalap az ugyanaz mint a duplacsokis fügésnél itt:
http://mandulasarok.blogspot.com/2010/10/dupla-csokolades-mandulas-tart-marsala.html
A két réteg közt pedig pörkölt mogyoró van.
A karamelles csokoládé ganache:
150 g csokoládé
200 g tejszín
50 g vaj
115 g cukor
A cukrot felolvasztod, amint szép világosbarna a karamell hozzáadod a vajat, ha elolvadt a tejszínt, és amint elolvadt benne a karamell az egészet az összedarabolt csokoládéra öntöd egy szűrőn keresztül. Összekevered, de ne túl, mert nagyon könnyen "törik". Ez mehet az elősütött tésztára, rá és be a hűtőbe, majd negyed óra múlva mehet rá a vagdalt mogyoró. A csoki mousse-hoz, pedig először is egyszerű szirupot csinálsz 100 ml víz és 100 ml cukorból főződ. Továbbá kell hozzá:
2 tojássárgája
55 ml szirup
100 g csokoládé
200 g tejszín
Lehet, hogy nem árt duplázni az adagot, mert én csak egy kicsi tortát és 4 még kisebbet csináltam, de egy nagyhoz lehet hogy kevés a mousse. Összekeverjük a szirupot a sárgájákkal és gőz felett habosra verjük. Ezután levesszük és addig verjük tovább, míg kihűlt. Hozzákeverjük a megolvasztott csokoládét, majd belekeverjük a felvert tejszínt és mehet a mogyorós rétegre. Hagyjuk a hűtőben egy éjszakát, vagy olyan 5 órát minimum. Ennyi. :)

Ottis said...

Nagyon szép a torta!!!

chriesi said...

Ottis, köszönöm! :)

Vera said...

Hát ez valami marhajó! Nagyon szépek a levelek:)))

chriesi said...

Köszi! :) A süti sajnos nagyon olyan amit nem lehet abbahagyni enni... :D

Szemi said...

Micsoda ötlet, tátva maradt a szám, gyönyörű !!!

chriesi said...

Köszönöm. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...