Monday, March 11, 2013

Spenótos-juhtúrós csiga

Hahó tavasz! Bár ma aztán rendesen elbújtál, ezért úgy gondoltam legalább az asztalra varázsolok valamiféle tavaszköszöntő finomságot. Habár még elég sok téli hozzávaló rejtőzik a kamrában, de lassan már tényleg dúskálni fogunk a sok-sok zöldben. Persze itt nem az import perui spárgára és az egyiptomi újkrumplira gondolok. A gumieperről nem is szólva...! Mindennek eljön az ideje, nem értem miért mérgezik magukat és környezetüket az emberek ezekkel az ízetlen zöldségnek-gyümölcsnek látszó termékekkel? Nem érzik, hogy nem jó? Tán sosem ettek még igazi édes-lédús epret júniusban? A medvehagyma még alig néhány centis, de már kihajtott. És hiába ígértek havat a hétre, most már semmi sem tartóztathatja fel a növekedésben. Mivel még mindig tart a fagyasztó elleni hadjárat, amiben szerencsére sokkal több túró bújt el, mint reméltem. Többek között juhtúróra bukkantam, úgyhogy nem is volt kérdés, spenóttal kell összehoznom. Sosem gondoltam volna, de kezdem megszeretni a spenótot.




Hozzávalók:
a tésztához:
400 g liszt + a nyújtáshoz
75 g vaj
250 ml tej
25 g élesztő
¼ teáskanál só
a töltelékhez:
250 g juhtúró

300 g spenót
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál vaj

bors

szerecsendió
szeletelt mandula
1 tojás a kenéshez

A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet és langyosra hűtjük. Feloldjuk benne az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk és hozzáadjuk a vajas-élesztős tejet, majd sima tésztát gyúrunk. Letakarva 1 órát kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A töltelékhez vajban megpároljuk a finomra vágott fokhagymát, hozzáadjuk a spenótot és amint az összesett, kevés sóval (a juhtúró ugye magában is elég sós), frissen őrölt borssal és szerecsendióval ízesítjük. A spenótot szűrőbe rakjuk és hagyjuk jól lecsöpögni, fakanállal pedig kinyomkodjuk belőle a maradék nedvességet. A megkelt tésztát két darabra osztjuk. A tészta felét lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagra nyújtjuk. A juhtúró felét rákenjük és elosztjuk rajta a spenót felét. Feltekerjük és kb. 2 cm-es darabokra vágjuk. A másik darab tésztával ugyanígy járunk el. A csigákat vagy tepsire vagy kerek sütőformába helyezzük, megkenjük a felvert tojással, megszórjuk szeletelt mandulával és 25-30 perc alatt megsütjük.

2 comments:

Kati said...

Imádom a spenótot, ki kell próbálnom:) Csodaszépek a fotóid, mindig megcsodálom őket:)

chriesi said...

Remélem ízleni fog! Köszönöm szépen! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...