Wednesday, March 6, 2013

Gorgonzolás-szalonnás édesburgonya kenyér

Majdnem teljesen megfeledkeztem az édesburgonyákról, hiszen már három hete a hűtőben ücsörögtek. Szerencsére még semmi bajuk nem volt. Alaposan szét is néztem, hogy mi az amit ideje lenne felhasználni, így akadt a kezembe egy darab gorgonzola és már meg is született a kenyér ötlete a fejemben. Óvatosan sózzuk a tésztát, hiszen a sajt is elég markáns, a szalonnáról meg sose tudni, hogy mennyire lesz tőle sós az étel. Ha akad rozmaring a háznál akkor abból is bátran vágjunk bele egy keveset! Előételnek, de akár sörkorcsolyának is megállja a helyét!


Hozzávalók:

30 cm-es hosszúkás sütőformához

300 g édesburgonya (sütve, tisztítva mérve)
250 g fehér tönkölyliszt
100 g vaj
100 g joghurt
4 tojás
15 g sütőpor
50 g gorgonzola

100 g bacon
vaj és liszt a formához

bors

A sütőt előmelegítjük 200
°C-ra. Az édesburgonyákat fóliába csomaguljuk és 40 perc alatt puhára sütjük, majd hagyjuk langyosra hűlni. A sütőt 180°C-ra állítjuk. Az édesburgonyákat megpucoljuk és pürésítjük. Közben egy tálba szitáljuk a tönkölylisztet és a sütőport. A vajat alacsony hőfokon megolvasztjuk. A tojásokat simára keverjük a joghurttal és az olvasztott vajjal. Hozzáadjuk az édesburgonyapürét és beleforgatjuk a sütőporos lisztet. Sóval és borssal ízesítjük, hozzáadjuk a gorgonzolát és a csíkokra vágott szalonnát. A formát kivajazzuk, lisztezzük és elegyengetjük benne a masszát majd 40-50 percig sütjük.

2 comments:

Nudleee said...

Nagyon jól néz ki! Biztos nagyon finom is! :) Szeretem az ilyen maradékfelhasználós ötleteket! De hogy a csudába tudsz mindig ilyen tökéletes képeket csinálni...?! :) Gondolom van vmi jó kis spéci felszerelésed!

chriesi said...

Köszi Nudleee! :) A titok nyitja a tükörreflexes gép, a megfelelő obijektív és egy nagy adag szenvedély a fotózás iránt. De messze vannak ezek még a tökéletestől ám! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...