Friday, March 22, 2013

Csirkemájkrém meggy chutneyval

A csirkemájkrém nálam igazi fejedelmi lakomává nőtte ki magát az évek során. Ennek a magyarázata nagyon egyszerű! Mikor végre elkezdtem komolyabban figyelni arra, hogy mi kerül a tányérra és egyre több időt töltöttem a boltban egy-egy termék hozzávalóinak tanulmányozásával akkor döntöttem el, hogy inkább magam készítem. Ha még egy-két nagyon nem odavaló dolog felett az ember egy sietős napon szemet huny, afelett már nem tudtam elsiklani, hogy a csirkemájkrémben alig van máj. A gond csak ott kezdődött, hogy jó néhány éve a szárnyasmáj igencsak fehér hollónak számított a boltokban. Ha akadt, akkor fagyasztott volt és nem szabadtartású csirkéktől származott, úgyhogy inkább nem vettem. Aztán megjelent a friss az egyik boltláncnál, de közel nem volt olyan az íze, mint a magyar házi csirke májának, amit anyukám biztos forrásból szerez be. Úgyhogy sajnos nagyon, de nagyon ritkán jutok csak hozzá, igaz, hogy anyukám jól fel szokta tölteni a fagyasztóm, de gondolhatjátok, hogy mennyire be szoktam osztani. Ha pedig az asztalra kerül, akkor annak megadom a módját!



Hozzávalók:
a májkrémhez:
150 g csirkemáj
50 g vaj + 1/4 teáskanál
1 salotta hagyma
3 evőkanál madeira
3-4 zsályalevél vagy ízlés szerint + néhány a tetejére
1/8 teáskanál őrölt gyömbér
csirkeháj a sütéshez
2 evőkanál tiszított vaj a tetejére

frissen őrölt bors

a meggy chutneyhoz:
150 g magozott meggy (nálam fagyasztott)
1 lilahagyma
30 g aszalt meggy
1 fahéjrúd
2-3 zöld kardamom
2-3 szegfűszeg
2-3 szegfűbors
4-5 fekete bors
3 evőkanál barnacukor
4 evőkanál portói




A csirkehájat alacsony hőfokon kisütjük és megsütjük benne a májat, majd kiszedjük. Egy másik serpenyőben egy kevés vajon karamellizáljuk a kockára vágott hagymát, majd felöntjük a madeirával és kb. a felére főzzük. A májat a redukált hagymás madeirával pürésítjük, majd a vaj és a zsálya hozzáadásával megismételjük a folyamatot. A krémet szűrőn átkenjük, sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük. A májkrémet kis tálkában elegyengetjük, a tetejére néhány zsályalevelet rakunk és ráöntjük a megolvasztott, de már nem meleg tiszított vajat. A hűtőbe tesszük legalább 3 órára.

A chutneyhoz a hagymát apró kockára vágjuk és a többi hozzávalóval együtt közepes hőfokon feltesszük főni. Körülbelül 30-40 percig főzzük, majd a fűszereket eltávolítjuk és üvegbe töltjük. Hűtőben akár két hétig is eláll.


3 comments:

Csilla Orosz said...

Nehany hete ettem ilyet pont meggyel, csak libamajjal :) Annyira finom!!!

chriesi said...

Óóó igen a libamáj! Mmm...! :)

Aniko said...

én ezt annyira szeretném megkóstolni.....
És egy kicsit "megnyugtat", hogy a csirkemáj Nálad is fehér holló.... én itt sosem kapok, csak fagyit....
Szép lett ismét, gratulálok!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...