Tuesday, January 8, 2013

Citromkakukkfüves mascarpone mousse lemon curddel és habcsókkal

Biztosan emlékeztek még a mákos habcsókra, ami végül nem került semmilyen ünnepi desszertbe, ugyan fogyott belőle, de még maradt pár darab. Rájöttem, hogy fagylaltba keverve nem is olyan rossz dolog ez a habcsók. Karácsonykor rengeteg citrom fogyott, leginkább a héja, így aztán készült egy hatalmas adag lemon curd. Ezzel annyi csak a gubanc, hogy senki sem szereti a családban rajtam kívül. Persze azért megvannak a módszereim, hogy mégis eléjük csempésszem. Szóval ez a desszert teljesen a maradékfelhasználás jegyében született. Ugyanis a mascarpone napjai is meg voltak már számlálva, így nagyon adta magát a dolog. Azért, hogy kevés izgalom is legyen a dologban citromkakukkfűvel ízesítettem a mousse-t. Mehet bele helyette akár sima kakukkfű vagy bazsalikom. 


Hozzávalók:
a lemon curd-höz:
3 citrom leve és héja
4 tojássárgája
200 g cukor
200 g vaj


a mascarpone mousse-hoz:
250 g mascarpone
2 tojássárgája
70 g cukor
70 g víz
200 ml tejszín
7-8 ág citromkakukkfű

A lemon curd-höz egy lábosban vizet forralunk. Egy másik tálba öntjük a citromlevét és héját, hozzáadjuk a vajat és a cukrot. Amint a vaj és a cukor elolvadt, belekeverjük a tojások sárgáját és addig verjük robotgéppel, míg besűrűsödik. Üvegekbe töltjük és a hűtőben tároljuk.


A mousse-hoz a vizet a curkorral és a citromkakukkfű felével felfőzzük. Ha elolvadt a cukor hozzáadjuk a maradék citromkakukkfüvet és hagyjuk kihűlni. A fűszernövény intenzitásától függően akár többre is szükségünk lehet, de vigyázzunk, hogy ne vigyük túlzásba. A tojássárgájákhoz adjuk a szirupot és gőz felett, úgy, hogy a tál félig a vízben legyen habosra keverjük. Ezután a mascarpone sajtot simára keverjük a felvert tojássárgájával, majd beleforgatjuk a felvert tejszínt.

Poharak aljába ízlés szerinti mennyiségű lemon curd-öt kanalzunk, majd erre öntjük a mousse-t és legalább 3 órára a hűtőbe tesszük. Tálaláskor habcsókot törünk rá.


2 comments:

Adél (Afraa) said...

Nem tudok betelni a látvánnyal! Gyönyörű!

chriesi said...

Köszönöm szépen! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...