Monday, January 2, 2012

Étcsokolédémousse torta

A karácsonyi aprósütik, a töltött káposzta és beigli hegyek után januárban biztosan nem lesznek nagy zabálások, de azért a szilveszteri tortánk receptjét meg kell veletek osztanom. Szeretnék ezzel a csokoládébombával boldog és sikeres új esztendőt kívánni minden kedves olvasómnak, barátnak, bloggertársnak és annak, aki csak véletlenül tévedt ide hozzám!



Hozzávalók:
a mogyorós "habcsókhoz":
240 g porcukor
20 g kakaó
140 g finomra darált mogyoró
4 tojásfehérje

az étcsokoládé mousse-hoz:
4 tojássárgája
110 g egyszerű szirup (egyenlő mennyiségű vízből és cukorból főzött szirup)
200 g étcsokoládé (60% kakaó)

400 g tejszín
whisky-s ganache (katucikonyhájából):
50 ml tejszín
125 g étcsokoládé
20 ml whisky
a piskótához (Ladurée):
30 g liszt

22 g burgonyakeményítő
15 g kakaó
3 tojás
75 g cukor
a glazúrhoz (Ladurée):
150 g csokoládé (minimum 60% kakaó)
120 ml tejszín
60 g tej
30 g cukor

30 g vaj


A
porcukrot és a kakaót leszitáljuk. A tojásfehérjét felverjük, majd hozzáadjuk a leszitált alapanyagokat és a finomra darált mogyorót. Egy nyomózsákban tizes méretű feltéttel csiga formában egy-egy kb. 15 és 17 cm-es átmérőjű köröket nyomunk sütőpapírra és 40 percen át szárítjuk 140°C-os (légkeverés) sütőben, úgy, hogy a sütő ajtaját egy fakanállal kitámasztjuk. Ha megsült rácsra tesszük, a papírral felfelé és egy mozdulattal lehúzzuk róla. A csokolédét gőz felett megolvasztjuk, a tojássárgájat a sziruppal vízfürdőben, úgy, hogy az edény félig a vízben legyen, krémesre verjük, majd levesszük a tűzhelyről és addig verjük tovább míg kihűl. Az olvasztott csokoládét a tojássárgájás masszához keverjük, majd beleforgatjuk a felvert tejszínt. Nem kell megijedni, zselatin és minden egyéb nélkül is tökéletesen lehet majd szeletelni! A ganache-hoz forraljuk fel a tejszínt és öntsük az apróra vágott csokoládéra majd keverjük el benne a whiskyt. A piskótához melegítsük elő a sütőt 170 °C-ra. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá a cukorral, majd keverjük bele a sárgájákat és szitáljuk rá a lisztet, keményítőt és kakaóport és óvatosan forgassuk a masszába. Habzsákkal nyomjunk egy kb. 23-25 cm-es kört a sütőpapírra és süssük meg 10-15 perc alatt. Egy kerek tálat béleljünk ki fóliával és tegyünk egy adag csokimousse-t, fedjük le egy mogyorós koronggal, majd fedjük le a maradék mousse-szal és fedjük le a másik mogyorós koronggal. Erre öntsük rá a ganache-t, majd fedjük le a piskótával és hagyjuk az egészet egy éjszakát a hűtőben. Másnap borítsuk ki és tegyük kb. 45 percre a fagyasztóba, majd vonjuk be a glazúrral és díszítsük macaronokkal és durvára vágott mogyoróval. A glazúrhoz főzzük fel a tejszínt, tejet és a cukrot, majd öntsük az apróra vágott csokoládra és keverjük simára, majd keverjük bele a puha vajat, majd amint langyos vonjuk be vele a tortát.

8 comments:

Csibe said...

Azért az ugye tudod, hogy ez egyenes merénylet volt?!!! :))

chriesi said...

Nem is próbálom tagadni, szándékosan, gonoszul elterveztem, már hónapokkal ezelőtt! :p

Katucikonyha, said...

Leesett az állam, ez mesés. A kis macaronokkal pedig még egy szinttel feljebb emelted. Csak egy kis apróság hiányzik. :-) Tényleg merénylet Karácsony után ilyeneket közzétenni. :-)

marisz57 said...

BÚÉK! Egy sima hétköznapon kínáljál ilyeneket, mert most már nem megy, még túl közeli az ünnepi kaják emléke...

chriesi said...

@Katuci: Csak nem a tonkababa az az apróság? :))

@Marisz: Köszi! Az igaz, de később is beugorhatsz egy szeletre. ;)

Moha said...

Nagyon jó lett! Olyan ezen a tortatálon, mint egy óriás pöttyös gomba:)))

Frau Paprika said...

A látvány igazán meggyőző, sőt lehengerlő, még így karácsony, szilveszter után is sikerülne 1 vagy akár 2 szeletnek eltüntetni...

Nagyon boldog új évet kívánok Neked!

chriesi said...

@Moha: Köszi! Ja, simán meg lehetne csinálni fehéren, piros macaronokkal. :D

@Frau Paprika: Azt meghiszem, mert annyira könnyű, hogy csak úgy csúszik! :))) Köszönöm!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...