Wednesday, October 5, 2011

Citrom mousse torta

Tortaaaa, tortaaa! Már megint desszert, de nem szabadkozom, mert kérem ez torta, és azt nagyon régen nem hoztam, úgyhogy pont itt volt az ideje! Nem igaz? Egyébként pedig citromos, szóval még csak édesnek sem édes, pont jó. És könnyű, no nem a kalóriákat nézve, hanem úgy egyébként! A recept hosszú, de lerövidíthető, ha ezt a másik mousse-t töltjük bele, mert akkor nem kell lemon curd-öt főznünk, viszont akkor már a végeredményünk is más lesz.






Hozzávalók: 
(a tészta két 20 cm-es tortához elegendő)
(recept: The Art of the Cake by B. Healy and P. Bugat)

200 g vaj
200 g porcukor
200 g tojásfehérje (kb. 6 tojás)
170 g liszt
60 g kakaó


A puha vajat keverjük habosra a porcukorral, majd adjuk hozzá a tojásfehérjét és keverjük simára. Forgassuk bele a leszitált lisztet, a kakaót. Tetszőleges formában nyomjuk vagy kenjük egy sütőpapírral kibélelt tepsire és tegyük a fagyasztóba 15-20 percre.


85 g finomra darált mogyoró
75 g porcukor
25 g liszt
150 g tojás (kb. 3 darab)
90 g tojásfehérje (kb. 3 tojás)
10 g cukor


Szitáljuk a lisztet, porcukrot és mogyorót egy tálba, majd keverjük össze. Verjük kemény habbá a tojásfehérjét a cukorral. Keverjük a tojásokat a mogyorós keverékhez, majd forgassuk bele a felvert fehérjét. Öntsük a masszát az előzőleg előkészített kakaós mintára és süssük meg 250°C-on kb. 5-7 perc alatt. Hagyjuk kihűlni, majd vágjuk le a tészta széleit és vágjuk megfelelő méretűre. Aljnak süssünk piskótát 3 tojásból.


60 ml citromlé
45 ml szirup (100 g cukor + 50 g vízből főzzük)
1 és 3/4 teáskanál porzselatin
400 ml tejszín
250 g lemon curd (3 citrom levéből 4 tojásból 200 g vajjal és 200 g cukorból készítem)


Szórjuk a porzselatint a citromlére és hagyjuk állni 5 percig, adjuk hozzá a szirupot és melegítsük addig, amíg elolvad a zselatin. Adjuk hozzá a lemon curd-öt és keverjük simára majd forgassuk bele a felvert tejszínt. Hűtsük 4-5 órát. 
A tetejéhez szórjunk 1 és 1/4 teáskanál zselatint 80 ml vízbe majd 5 perc elteltével tegyük fel melegedni kb. 120 g lemon curddel és ha kicsit kihűlt, öntsük a torta tetejére.


7 comments:

Katucikonyha, said...

Kikészítesz ezekkel a sütikkel! :-)

Foodafok said...

Ez kérem, egy Mester munka a javából!

Vera said...

Mintha cukrász készítette volna. Baromi jól néz ki

Bianka said...

Valami fantasztikus és ez a piskóta valami fenomenális

Anonymous said...

még ma is tetszik!!! :) a recepttel együtt

Pixie Pie said...

Nagyon tuti ez a torta! A recept is nagyon tetszik, szerintem ki is próbálom ezt a mousse-t így, ahogy van, mert már rég akartam citromosat csinálni, de akkor nem kísérletezgetek itt potyára. :)

chriesi said...

Köszönöm szépen! :)

Pixie: Köszi! Remélem bejön majd neked!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...