Wednesday, June 1, 2011

Fehér paradicsomos risotto

Két napja esik az eső és olyan hideg lett hirtelen, hogy muszáj volt valami igazi lélekmelegítő ételt főznöm. Bár ezek a gyönyörű és aromás paradicsomok nem szabadföldiek, hanem melegháziak, de a zöldségesem saját termése, és mivel a paradicsommániám nem ismer határokat, kénytelen voltam jól bevásárolni. Persze az igazi paradicsomok majd csak később érkeznek, de ezek pusztán egy hajszállal maradnak le. Fenségesek! Elég régóta nem főztem már risotto-t, úgyhogy pont elérkezett az ideje! A konyhám kis ablaka télen-nyáron nyitva, akár esik, akár fúj, úgyhogy boldogan kapcsoltam be a sütőt és tettem oda száradni néhány paradicsomot, amit aztán a risotto-ba kevertem egy adag pirított fenyőmaggal együtt. Eredetileg kecskekrémsajtosan terveztem, de aztán a parmezán illata teljesen elcsábított. Ha már úgy belejöttem a consommé gyártásba, főztem egy adag fehér paradicsom consommét, aztán már kész is volt a fehér intenzív paradicsom ízű alaplé a risotto-hoz.

Hozzávalók:
250 g risotto rizs (pl. carnaroli)1 salotta
1 tk olívaolaj
100 ml fehérbor
500 ml fehér paradicsomlé

50 g frissen reszelt parmezán
50 g vaj
sütőben, frissen aszalt paradicsom
bazsalikom
pirított fenyőmag
só, bors



Egy lábosban hevítsünk olívaolajat, adjuk hozzá a kockára vágott salottát és a rizst. Keverjük addig míg az olaj jól bevonja a rizst. Egy másik lábosban alacsony hőfokon hagyjuk az alaplevet gyöngyözni. Öntsük fel a rizst borral, itt állítsuk a lángot közepesre, és keverjük. Ha elfőtt a bor adjuk egy merőkanálnyi alaplevet. Szórjunk rá egy kevés sót, borsot. Ha elfőtt a leves, adjunk hozzá megint, és folytassuk ezt addig, míg a rizs megfőtt, de nem szét! Ha elkészült keverjük bele a parmezánt, az aszalt paradicsomot és a hideg vajat. Ízesítsük, fedjük le és hagyjuk állni pár percig. Tálalás előtt keverjük hozzá a friss bazsalikomot és szórjuk meg pirított fenyőmaggal.

4 comments:

Vera said...

nem lehetett rossz. én is a melget kívánom ebben az időben, de remélem lassan majd újra felmelegszik

chriesi said...

jó lenne!

Unknown said...

Így paradicsom consomméval jobb ötlet - én tisztán szűrt áttetsző paradicsomlével készítettem egyszer a fehér paradicsomos rizottót, de úgy túlságosan erőteljes és ütős lett. Nagyon szép színes paradicsomokat kaptál!

chriesi said...

Igen, azt láttam nálad, mert posztolás előtt szétnéztem, hogy van e már másnál is. Meg sem lepett, hogy nálad találtam. :D Jaj, ugye? És nem csak a színük isteni, de az ízük is!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...