![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgiMRphmZ7ug_uI2zhDEzIg1jS-o0zB2DieDCF4iNiVDv_W6edYIHjurmP0c4YiycfOnUaAteuVtpv4BOlaAV_yFjoJ052w50Mm73r93Q67tvZHzclktlUXqtJFs3OldaqH0zyFr_KmQH8/s400/__onions1.jpg)
Mindig több fajtát tartok a kamrában, és ha szükséges és lehetőségem van rá, az sem riaszt vissza, hogy akár órákat utazzak egy fajta után. A hagymák pármai sonkája, legalábbis szerintem, a francia Rosé de Roscoff, bár az olasz Tropea se kutya, de mindig csak második fog maradni a listámon. Sajnos az idei nedves időjárás nem kedvezett neki, mert elég sok volt a penészes köztük, és az ízük is vesztett abból az édes, utánozhatatlan zamatból. Igazi kincsként őrzöm őket, főleg most, hogy nem tudtam belőle rendesen bespájzolni. Ennek a gyönyörű rózsaszín hagymának, ami a Bretagne-ből származik, még saját ünnepet is rendeznek.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi_jnYZvp1THiApZ-SPt4sNvTVKUWegGqO3m7vH_WzFRfYCSDlXPAr0ys_RmL2bgldut0Fr1oe4NryEOqbRsA37vD8Tmoom64yXy-1veJ1wW6jsZQmyW6GEITLY3TkeB2Pp3mFNyoVl3jM/s400/__onions2.jpg)
No, de most inkább térjünk a lényegre, a levesre. A francia hagymaleves Lyon városából származik, bár a párizsiak mind a mai napig vitáznak erről a lyoniakkal. A levest készíthetjük rántással, vagy nélküle és fűszerezhetjük, ahogyan szeretnénk, de az nagyon fontos, hogy a hagymát minden esetben, legyen az bármilyen fajta lassan, alacsony hőfokon akár néhány órán át pároljuk, amíg szépen karamellizálódik, semmi szükség cukrot adni hozzá.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjxn25Ze1cF6w3_goBsghgp7BLjltQfRkuZbPeyS2hCBnZNNPa6tGNSTVK8yYxtoFTzsPRcRtKU1yLDDKGQ9JFrSv-erWbzxrQToSXM80YYMPez_QWVhQMr_hXyemCSNN_RO9Bc1OzrCEs/s400/__onions3.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEht58Cu5kfHzYS34oMoTCIW-BugPDZP4KFieXAtyNRulssnLygwZ66t38qvYsI3JOnSe5oQk5PqnN3C2S9wRusiUmyWWJiHQ2AmIW1WwoiMDnolhECyiSC6AbvS4FZXprepOnNvVLHr40A/s400/__onions.jpg)
Hozzávalók:
500 g hagyma
70 g vaj
1 ek liszt
50 ml fehérbor
1 liter csirke alaplé vagy húsleves
só, bors
Szeleteljuk vékony csíkokra a meghámozott hagymát és egy lábosban olvasszuk fel a vajat. Adjuk hozzá a hagymát és keverjük össze, hogy mindenhol jól bevonja a vaj. Alacsony hőfokon pároljuk addig, míg karamellizálódik, ez eltarthat akár 2-3 órán át, de az eredmény mindenképpen kárpótol, arról nem is szólva, hogy ez a leves lelke. Időközben néha keverjünk rajta egyet és adhatunk hozzá kevés sót is. Ízlés szerint fűszerezhetjük pl. kakukkfűvel, babérlevéllel, bár szerintem nem szükséges. Ha szépen megbarnult a hagyma, öntsük fel fehérborral és hagyjuk elfőni, majd keverjük hozzá a lisztet és öntsük fel az alaplével, vagy a húslevessel és főzzük lassan gyöngyözve olyan 50-60 percig. A végén ízesíthetjük konyakkal vagy portóival. Tálalás előtt tegyünk pirított kenyérszeleteket a leves tetejére, szórjuk meg sajttal és tegyük az előmelegített sütőbe addig, míg a sajt elolvad és megpirul. Karakteres ízű sajtot válasszunk mint pl. a Comté vagy a Gruyère.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgKtEAzs-Eobl6U1fiqndzgSIs5U4B8_Q_jT_pnFhyphenhyphen18E-0ME8V0BcNa3OD275A0pc6VJ09xER5XV24e0EHO2jlNce_mSoIgxYsbAQSrSFOeJfsawENDLh-4gphv-R7evSS9zO8NnPYw58/s400/__onions0.jpg)
7 comments:
Imádom a hagymalevest, én is ma azon gondolkodtam, hogy valamikor főzni kellene, mert egy éve csináltam utoljára.
Kacsazsíros kenyér hagymával ugye? :) bármikor :)))
Pörkölt hagyma nélkül.. :))) Ez jó, még sosem hallottam ilyet!
Kb, mint a hamis pörkölt (vagy gulyás), csak itt nem a húst spórolták ki belőle ;)
Gratulálok a szép kenyérhez!
Én a karfiollal voltam ugyanígy...legyen bármilyen mikroszkopikus darab :) viszont a hagymaleves...havonta egyszer biztos van télen-nyáron!
Gyakori, hogy gyerekkorban nem bírják a hagymát, aztán felnőtt korban nagy kedvelői lesznek.Ilyen a barátnőm is, mindig csak reszelve lehetett neki belefőzni, most meg minden kaját úgy kezd főzni, hogy elővesz egy fej hagymát :-)))
Én imádom a hagymalevest!Nagyon guszta a tied!
Szeretem a hagymát én is. ...és ezt a hagymalevest is :)
Hangulatos fotók!
@Vera: Legközelebb már vár a kenyér! ;)
@Puszedli: :))
@Beautbull: hanem az ízt! :)) Köszönöm.
@Piszke: Most már nálunk is gyakran lesz.
@Ottis: Gyerekként is imádtam nyersen, csak főve nem. Jó tudni, hogy más is van/volt így. :))
@Csibe: Örülök, hogy tetszenek!
Post a Comment