Thursday, June 11, 2009

Tarte au citron

Előfordul néha, hogy a kelleténél több citromot veszek, mert általában fogalmam sincs, hogy mit fogok majd megfőzni a listámról, és ha van itthon citrom az ártani nem árthat, mellesleg pedig nem tudok ellállni az illatának. Szerencsére ezt most is így történt! Citrom sorbet szerettem volna készíteni, de az időjárás átváltozott hidegre és esősre, ezért úgy gondoltam, inkább sütök valamit. Pierre Hermé tarte au citron-ja mellett döntöttem. Ha valaki még nem sütötte meg, de citromimádó, akkor semmiképpen se hagyja ki. Már alig várom, hogy újra megcsináljam, ráadásul még van két adag pate sucrée a fagyasztómban.


Hozzávalók:
500 g liszt
4 csipet só

300 g szobahőmérsékletű, felkockázott vaj
1/2 rúd vanília
190 g porcukor
60 g őrölt mandula
2 tojás

Szitáljuk át a lisztet, adjuk hozzá a sót, a vajat és az ujjainkkal morzsoljuk el. Adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliarúd kikapart magjait, a tojásokat és gyúrjuk össze. Tegyük 4 órára a hűtőbe. Süssük elő az alapot.
(A recept elég 3 darab 26-28 cm tortához.)

5 citrom

240 g porcukor
4 tojás
160 ml citromlé
300 g s
zobahőmérsékletű, felkockázott vaj

Keverjük össze a citromok reszelt héját a porcukorral és keverjük bele a tojásokat, majd öntsük rá a citromlevet. Gőz felett főzzük addig, míg besűrűsödik
(82-83°C). Hagyjuk 60°C-ra lehűlni és keverjük bele a vajat. Ha kihűlt töltsük bele a tortaalapba és tegyük a hűtőbe 2-3 órára.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...