Monday, March 2, 2009

Tarlórépa saláta

A tarlórépa a Földközi-tenger vidékéről származik. Régi kultúrnövény, amely sokáig népeledel volt. Európa északi országaiban fontos takarmánynövény, egyes fajtáit azonban étkezésre is felhasználják. Törökországban, leginkább Adana környékén, egy fűszeres ital, a şalgam ízesítésére használják ami lila répa levéből készül.


Ma először kóstoltam meg ezt a zöldséget, és kellemesen meglepődtem, mert bizony nagyon finom! Karalábéval, kesudiós petrezselyempestoval és posírozott tojással kombináltam.


A pestohoz pürésítsük a petrezselymet, kesudiót, parmezánt és olívaolajat, majd ízesítsük sóval borssal. A posírozott tojáshoz ne felejtsük el kivenni a tojást 1 órával elkészítés előtt. Keverjünk össze 500 ml vizet 1 evőkanál ecettel és főzzük fel, majd csökkentsük a hőfokot, hogy az ecetes víz csak gyönygyözzön. Törjük fel a tojást egy tálkába, vigyázzunk, hogy a sárgája ne repedjen meg. A tálkát közelítsük az ecetes víz felszínéhez és ejtsük bele a fazékba. Egy kanál segítségével tereljük a fehérjét a sárgája köré. A tojást hagyjuk az ecetes vízben 3-4 percig, vagy amíg a fehérje megfőtt.



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...