Monday, March 9, 2009

Grissini

Ha valami sós rágcsálnivalóra vágysz, szerintem Giorgio Locatelli parmezános grissinije az egyik legjobb választás. Egy nagy hátránya ugyan van: pillanatok alatt elfogy, mert szinte képtelenség abbahagyni, ha egyszer elkezdtük rágcsálni!


Hozzávalók:
50 g vaj
200 ml tej
10 g élesztő
375 g liszt
3 ek reszelt parmezán
10 g só


Olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a tejet és az egészet melegítsük míg langyos lesz. Keverjük bele az élesztőt. Keverjük össze a frissen reszelt parmezánt, sót és a lisztet (én 300 g sima fehérlisztet és 75 g olasz Tipo 00 használtam) és adjuk ehhez az élesztős keveréket, majd gyúrjuk össze. Helyezzük a tésztát egy tiszta felüleltre és húzgáljuk téglalap alakúra. Ezután nyomkodjunk mélyedéseket ujjaink segítségével a tészta felüleltére. Ezután hajtsuk rá az egyik felét, majd a másikat és fordítsunk rajta 90 fokot és kb A4-es méretű téglalapra húzkodjuk ki és nyomkodjuk újra mélyedéseket nyolc ujjunkkal.


Takarjuk le egy nedves konyharuhával és hagyjuk állni 30 percet. Ezután ismételjük meg a hajtogatást és a nyomkodást, majd újabb fél órát hagyjuk állni. Melegítsük elő a sütőt 150°C-ra. Vágjuk a tésztát ketté és nyújtsuk kb 30 cm hosszúra.


Ezután vágjuk kb. 1 cm vastag csíkokra. Sodorjuk meg, a legjobb ha fatáblán, a két végét pedig nyomjuk le az ujjunkkal. Süssük 10-15 percig.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...