Thursday, January 1, 2009

Vaníliafagylalt

Elég rég nem csináltam vaníliafagyit, de azt hiszem Pierre Hermé receptjével megtaláltam a tökéleteset. Az első is jó volt amit csináltam de ez messze túlszárnyalja. Vaníliás tölcsérben tálaltam, mivel még maradt tészta hozzá a a karácsonyi menüből. Azt hiszem ebben az évben a fagyigép nagyon sokat fog dolgozni! Mindenkinek boldog új évet aki erre téved!


Ingredients:
a vaníliád tölcsérhez:
50 g szobahőmérsékletű vaj
1 tk vaníliakivonat
1 csipet só

30 g porcukor
30 g cukor
1 tojásfehérje
50 g liszt

a vaníliafagyihoz:
2 tk vaníliakivonat
350 ml tej

150 ml tejszín
100 g cukor

4 tojássárgája

A tölcsérhez verjük habosra a vajat a cukorral. Verjük fel a tojásfehérjét a csipet sóval és adjuk a vajas keverékhez, majd forgassuk bele a lisztet. Tegyünk egy éjszakára hűtőbe. Egy sablon segítségével kenjünk köröket a tésztából egy sütőpapírra és 160°C-on süssük addig, míg a széle megpirul. Hagyjuk állni 30 másodpercig majd formázzunk tölcséreket. A fagylalthoz főzzük fel a tejet a tejszínnel. Keverjük a tojássárgájákat a cukorral habosra és csorgassuk a forró tejbe, amit levettünk a tűzhelyről, miközben folyamatosan keverjük. Tegyük vissza a tűzhelyre és alacsony hőfokon hagyjuk besűrűsödni (85°C-osnak kell lennie). Hagyjuk kihűlni és hűtsük egy éjszakán vagy legalább 5-6 órát át. A maradék munkát bízzuk a fagylaltgépre.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...