Monday, December 29, 2008

Lepényhal fekete lencsével és dijoni mustár sabayonnal

Amikor terveztem a karácsony vacsora menüjét, mindenképpen figyelembe kellett vennem, hogy a konyhám nagyon kicsi. A spájz nélkül el lennék veszve. A konyhai hűtőben egy apró fagyasztó van csak, ezért van még egy hűtőm és egy fagyasztóm a spájzban, a konyhai gép is ott csücsül egy láda tetején, valamint pároló is ott kapott helyet. Az első fogáshoz szükségem volt a tűzhely mindhárom rózsájára, ezért a halat párolásra ítéltem és citromos dijoni mustár-petrezslyem keverékével kentem meg, majd szépen feltekertem. Mellé beluga lencse és dijoni mustár sabayon került, és még nyertem is egy üres helyet a tűzhelyen!


Hozzávalók:
a halhoz:

4 szelet lepényhal
1 ek dijoni mustár

1 citrom leve
2 ek friss petrezselyem
só, bors

a dijoni mustár sabayonhoz:
100 ml zöldségalaplé
100 ml chardonnay
1 salotta
1 ág kakukkfű

1 tojássárgája
1/2 tk
dijoni mustár
só, bors
a beluga lencséhez: (eredeti recept Ivo Adam)
100 g beluga lencse
20 g répa
10 g zelller
1 ek szárított cranberry
1 salotta

10 g vaj
100 ml vörösbor
200 ml zöldség alaplé
100 ml borjú jus


Vágjuk a répát és a zellert apró kockákra (brunoise 3mm)
. Olvasszuk meg a vajat és pároljuk rajta a zöldségeket a lencsével és a salottával 1-2 percig. Öntsük fel vörösborral, redukáljuk, adjuk hozzá a jus-t és főzzük 20 percig. Keverjük bele a tőzegáfonyát és ízestísük sóval, borssal.


A sabayonhoz keverjük össze a zöldség alaplevet a
chardonnayval, tegyük bele a kakukkfüvet, salottát és főzzük a felére. Szűrjük le és keverjük bele a mustárt. Gőz felett verjük 10 percen keresztük. Ízesítsük sóval, borssal. A halat kenjük be a hozzávalókból készült keverékkel és pároljuk meg 6-7 perc alatt.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...