Friday, December 21, 2007

Beigli

Egyetlen karácsony sem múlhat el beigli nélkül! Hiába sül mindig tengernyi aprósütemény, mindig a beigli fogy el a leghamarabb, abból is a mákos, a dióst édesapámmal csak úgy mond akkor esszük meg "ha már nincs más". Ez annyit jelent, hogy a mákos pite is elfogyott. Édesanyám viszont a dióst sokkal jobban szereti, ő szinte csakis abból eszik, de persze a mákosat is megkóstolja, amolyan minőségellenőrzés gyanánt. Szenteste a kötelező töltött káposzta után mindig lecsúszik legalább két szelet mákos beigli. Idén megkértem édesanyám, hogy bizony tanítson meg engem is bejglit sütni.


Hozzávalók:
500 g liszt
250 g vaj
2 tojás
50 g cukor
20 g élesztő
1 dl tej

a töltelékhez:
300 g mák
200 g cukor
50 g búzadara
3 dl tej
8 g vaníliacukor
citromhéj
300 g dió
200 g cukor
16 g vaníliacukor
citromhéj
100 g vaj
1 dl tejföl


Az élesztőt a langyos tejjel és egy kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk és hozzáadjuk a felvert tojásokat, az élesztős tejet és a cukrot majd összedolgozzuk. Két órán át pihentetjük, aztán 4 cipót formálunk belőle.


A máktölteléket úgy készítjük, hogy a a tejet felforraljuk, hozzáöntjük a búzadarával és cukorral elkevert darált mákot, összefőzzük és hagyjuk
kihűlni, majd belekeverjük a citromhéját. A diótöltelékhez a darált diót összekeverjük a cukorral, citrommal és vaníliával. A kinyújtott tésztára terítjük és meglocsoljuk a olvasztott tejfölös vajjal. Feltekerjük, megkenjük felvert tojással és az oldalát megszúrkáljuk.180°C-on (légkeverés) 35 percig sütjük.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...