Wednesday, January 5, 2011

Nyúlgerinc sherry-s paradicsomszósszal

Ahogy tegnap ígértem, itt az idei év első sós étele. A karácsonyi menü a tervezett 8 fogás helyett 6 fogásra csökkent, méghozzá úgy, hogy a desszert csak másnap került terítékre. Hiába voltak kicsik az adagok, mégsem fért senkibe sem egy falattal több a főfogás után. Az egyik kimaradt fogásnak nyúlgerinc lett volna a főszereplője, ami viszont a main napig a fagyasztóban várakozott. A húst marináltam pár órát friss gyömbér, koriander, citromhéj, kakukkfű, szegfűbors és fahéj keverékében, mellé pedig polenta és sherry-s paradicsomszósz került a tányérra. Az egészet olajban sült, cayenne borsos mandula kísérte.


Hozzávalók:

4 nyúlgerinc
1 tk koriandermag
2 szem szegfűbors
1 darabka fahéj
1 cm friss gyömbér
2 ág kakukkfű
1 citrom héja
3 ek olívaolaj
1 hagyma
1 gerezd fokhagyma
70 ml sherry
200 ml csirke alaplé
250 g kockára vágott paradicsom (dobozos)
1 babérlevél
pár csepp sherryecet
1 ág kakukkfű
só, bors


Mozsárban zúzzuk össze a koriandermagot, reszelt gyömbért, szegfűborsot, kakukkfűleveleket, citromhéjat és a fahéjat majd adjuk hozzá az olívaolajat. A megtisztított nyúlgerinceket jól kenjük be a marináddal és hagyjuk állni legalább 1 órát. Sózzuk és süssük elő mindkét oldalán, majd tegyük 80°C-os sütőbe 5-7 percre meretüktől függően, majd tegyük félre pihenni egy tányérra. A szószhoz pároljuk meg a kockára vágott hagymát, fokhagymát, szegfűborsot és babérlevelet kevés olajon, ugyanabban a serpenyőben amiben a húst sütöttük. Öntsük fel sherry-vel, ha elfőtt öntsük hozzá az alaplevet, a paradicsomkonzervet és rotyogtassuk 20 percig. Szűrjük le és főzzük addig míg eléri a megfelelő sűrűséget, ízesítsük sherry ecettel, kakukkfűlevévvel, sóval és borssal.

Tuesday, January 4, 2011

Csokoládé glazúr

Tudom, hogy azt írtam tegnap, nem lesz sok sütemény ebben a hónapban, és végülis ez nem is az, bár tény, hogy torta bevonásához tökéletes ez az étcsokoládéból készült glazúr. Még az ünnepi tortát kentem be vele, s mivel annak a receptje majd érkezik, gondoltam előtte megosztom a glazúrét. Ami a tortát illeti, nos csak annyit mondanék: kávé, csokoládé, mogyoró, tonkabab és karamell! De várjátok ki, mert érdemes! A glazúr receptje Pierre Hermé egyik könyvéből származik, első olvasásra elég macerásnak tűnt, de nem az! Roppant gyorsan elkészül, és ha esetleg marad belőle (a fotók a maradékról készültek néhány nap elteltével), azt később felhasználhatjuk, hiszen forró vízfürdőben keverés nélkül újra eléri a megfelelő állagot. Akkor lássuk a receptet, holnap pedig már tényleg valami sóssal érkezem!


Hozzávalók:

125 g étcsokoládé (70%)
50 ml víz
15 g cukor
25 ml tejföl vagy crème fraîche
80 ml tejszín
20 g puha vaj


Először aprózzuk fel az étcsokoládét, majd 25 g-ot tegyünk fel a vízzel, cukorral és a tejföllel alacsony hőfokon főni, és főzzük addig, amíg krémes lesz, és bevonja a fakanál hátulját. Ekkor tegyük félre. Főzzük fel a tejszínt, majd adjuk hozzá egy keveset a maradék csokoládéból és óvatosan keverjük addig, míg elolvadt. Ekkor adjuk hozzá a maradék csokoládét kis adagokban és keverjük el majd hagyjuk állni míg eléri a 60°C-ot. Ekkor keverjük bele a kockára vágott vajat, majd öntsük hozzá a csokoládészószt és keverjük simára. A glazúrt még
melegen 30-45°C-osan dolgozzuk fel.

Monday, January 3, 2011

Whisky parfait

Boldog új évet minden kedves olvasómnak és blogírótársamnak! Remélem, mindenkinek boldogan teltek az ünnepek szerettei körében. Ma reggel sok helyen találkoztam olyanokkal, akik diétába kezdenek, igazság szerint az én fejemben is megfordult, de most mégis hoztam nektek egy kis nyalánkságot, méghozzá whisky parfait formájában rengeteg csokoládé szósszal. A recept alig egy hete pattant ki a fejemből, és mindenképpen meg kellett valósítanom. Szóval, ha épp diétás receptek után kutatsz, akkor nálam rossz helyen jársz. Bár az biztos, hogy az év elején nem foglak titeket süteményekkel elárasztani. Az már más kérdés, hogy nehéz lesz ellenállni a sütés iránti vágynak, mert két gyönyörűséges süteményes könyvet is találtam a fa alatt, de majd próbálkozom! Arról nem is szólva, hogy az ünnepi tortát, újra meg kell sütnöm, mivel a fotók használhatatlanok lettek, de mindenképpen meg kell veletek osztanom.

Hozzávalók:
100 g cukor
100 ml víz
5 ek whisky
2 tojássárgája
2 tojásfehérje
10 g cukor
200 ml tejszín

2 ek whisky


Először készítsük el a szirupot: Tegyük fel főni a vizet a cukorral és főzzük olyan 10 percig, majd adjuk hozzá a whiskyt és főzzük újabb 5 percen keresztül, majd hagyjuk kihűlni. Verjük fel a tojássárgájákat gőz felett 50 ml sziruppal és 2 ek whiskyvel habosra. Verjük fel a fehérjéket 10 g cukorral és adjuk a már kihűlt tojássárgájás krémhez, majd forgassuk bele a felvert tejszínt, amihez adhatunk még egy evőkanálnyi whiskyt. Tegyük formákba és aztán a fagyasztóba 3-4 órára, az adagok méretétől függően.

Thursday, December 23, 2010

Kellemes ünnepeket!

Minden kedves olvasómnak és blogírótársamnak békés, boldog ünnepeket és minden jót az új esztendőben! Jövőre jönnek az új receptek!

Friday, December 17, 2010

Sáfrányos - rózsavizes piláf

Az utóbbi napokban a fűszeres dobozom beköltözött a konyhába, pedig a polcokon is ücsörög legalább ötven üveg különböző fűszer, de minden nem fért el. Persze van olyan is köztük, ami őrölt és egész formában is a polcra került, mint például a szegfűszeg vagy a fahéj. Olykor meglepődöm egy-egy elfeledett fűszeren, mint a görögszéna vagy a szumák. Igazából a maradék laskagombát akartam tésztával megfőzni ebédre, de a gomba túl kevésnek bizonyult, a szárított pedig majdnem fél éve lejárt, így elvetettem az ötletet. Péntek lévén gondoltam legyen akkor hal, igaz a héten már harmadik alkalommal kerül a tányérra, nem is tudom mi van velem. Úgy gondoltam, hogy valamilyen ázsiai ihletésű ételt készítek, mivel találtam gyömbért, citromfüvet és egy fél doboz kókusztejet a hűtőben. A halat kókusztejben szerettem volna párolni, de helyette garam masala és só keverékébe hempergettem és megsütöttem. Mellé egy fűszeres kókusztejes szósz készült amihez egyszerűen kevés vajon megpároltam egy hagymát, egy gerezd fokhagymát, citromfüvet, friss gyömbért majd adtam hozzá római köményt, koriandermagot, chilit majd az egészet a felére főztem, leszűrtem. Most már csak a rizs volt hátra, amit többek között sáfránnyal, rózsavízzel, kardamommal fűszereztem, a végén pirított makadámdió, mandula, pisztácia és gránátalma került bele.


Hozzávalók:

180 g hosszú szemű rizs

300 ml csirke alaplé vagy víz
2 ek olaj vagy ghí
1/4 tk római kömény
2-3 curry levél
1 kis darab gyömbér
1/4 tk sáfrány
1 ek rózsavíz
80 ml tejszín
1/4 ek őrölt fahéj
1/4 tk őrölt kardamom
1/4 tk őrölt szegfűszeg
1/4 tk feketebors


Morzsoljuk szét a sáfrányt és adjuk a rózsavízhez, majd keverjük hozzá a fahéjat, kardamomot, szegfűszeget, borsot és öntsük hozzá a tejszínt. Hevítsünk olajat, adjuk hozzá a római köményt, a curry leveleket és a reszelt gyömbért. Pár perc elteltével adjuk hozzá a rizst és hagyjuk pirulni, majd öntsük fel az alaplével vagy vízzel, sózzuk és hagyjuk fedő nélkül addig főni, míg majdnem elfőtt az egész folyadék. Ekkor öntsük rá a tejszínnel elkevert fűszereket és takarjuk le fóliával és fedővel, majd hagyjuk a kikapcsolt tűzhelyen 15-20 percig állni. Ízlés szerint pirítsunk mandulát, makadámdiót és pisztáciát és tálalás előtt keverjük a rizshez.

Thursday, December 16, 2010

Vörösáfonyás csokoládés süti

Vörösáfonyát eddig csak aszalt formában ettem, s mivel a mazsolát nem szeretem, szinte biztos voltam abban, hogy az áfonya is arra a sorsra jut. Bár két éve a karácsonyi menüben a lencsével igazán kellemes meglepetést okozott. Már egy ideje kerülgetem a boltokban a friss vörösáfonyát, de most végre megadtam magam neki. Egy részét mindenképpen süteménybe terveztem felhasználni, így született ma ez a kardamomos-vörösáfonyás csokoládés sütemény. Szerencsére nincs vele sok munka és még azt sem kell megvárni, hogy teljesen kihűljön. Azt hiszem a tetejéről már csak egy adag tejszínhab hiányzik!


Hozzávalók:

4 tojás
150 g cukor
200 g étcsokoládé (70% kakaó)
40 g liszt
100 g darált mogyoró
150 g vaj
150 g vörösáfonya
1/4 tk őrölt kardamom


Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Keverjük habosra a tojássárgáját a cukorral és a kardamommal, majd adjuk hozzá a puha vajat, a darált mogyorót és az olvasztott csokoládét. Keverjük bele a lisztet, majd forgassuk bele a felvert tojásfehérjét és az áfonyát. Süssük 15-2
0 percig.


Wednesday, December 15, 2010

Vörösborban és portóiban posírozott tőkehal

Idén nem fogtam nagy ünnepi sütemény sütésbe, talán csak mézespogácsa fog készülni és beigli, mellette pedig egy nagyon csokoládés mogyorós torta, fagylaltok és hasonló nyalánkságok, amiket ugye inkább frissen érdemes majd elkészíteni. Az oka csupán annyi, hogy a legjobban mindig a beigli fogy, abból is a mákos, és egy apróbb baleset, már-már nevetségesnek ható kislábujj törés is hátrál abban, hogy hosszabb időt töltsek a konyhában, így minden kicsit hátrébb került, mint azt én terveztem. Viszont a három nap konyhai szünet már annyira zavart, hogy ma dacolva mindennel gondoltam főzök végre valamit. Szerettem volna ünnepi fűszereket csempészni az ebédembe, ezért az az ötletem támadt, hogy vörösborban fogom posírozni a halat. A hűtőben szétnézve találtam egy gyönyörű radicchiot és a friss vargányát is ideje volt felhasználnom.


A gombából egy nagyon egyszerű püré készült, tejszín nélkül, vargányalével. A friss gomba mellé kevés szárított vargánya is került, a vízből pedig félre tettem keveset és borjú alaplével együtt redukáltam, majd a pirított laska-. és trombita gombát hozzáadtam a végén. Főztem mellé egy adag fekete lencsét amit
balzsamecettel ízesítettem. Az ételt pedig pármai sonkás radicchio koronázta.


Hozzávalók:
500 ml portói
300 ml vörösbor
1 csillagánizs
2 barna kardamom
1 ek feketebors
1/2 ek koriandermag
1/4 rúd fahéj

Tegyünk minden hozzávalót egy lábosba és alacsony hőfokon hagyjuk fél órát gyönygyözni, amíg a negyed része elfő. Tegyük az épp hogy gyöngyöző fűszeres borba a halfiléket olyan 6-8 percre. A posírozó folyadék egy részét redukálhatjuk, majd kevés hideg vajjat hozzáadva már el is készült a szósz a halhoz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...