Thursday, December 18, 2008

Mézespogácsa

Minden évben utolsónak sütöm meg ezt a süteményt, mivel ez apukám kedvence. Persze még koránt sincs vége az idei sütésnek, hiszen hiányzik a beigli és a mákos pite, de ezekre majd csak később kerül sor. Számomra ez a sütemény a legkarácsonyibb, ennek több oka is van. Az egyik az illata, a formák, a tradíció, hiszen régen a fákat is mézeskaláccsal és almával díszitették. De a legfontosabb, az hogy amikor ezek a sütőben ücsörögnek akkor tudom, hogy már csak néhány nap és együtt a család.

Hozzávalók:
250 g méz
500 g liszt
100 g vaj
100 g cukor
1 tojás
2 tojássárgája
1 kk sütőpor
1/2 tk fahéj



A meleg mézben feloldjuk a vajat, hozzáadjuk a többi anyagot és simára gyúrjuk. Kinyújtjuk és tetszés szerinti formákra szaggatjuk. Tetejét tojásfehérjével megkenjük és mandulaszelettel díszítjük. 180°C-on (légkeverés) 12 percig sütjük.

Wednesday, December 17, 2008

Citromos keksz

Milyen gyönyörű ez a mai reggel! Újra esik a hó, remélhetőleg idén végre fehér karácsony lesz. A tegnapi vaníliás csillagok mellett sütöttem még egy adag citromos kekszet, aminek az illata isteni, az állaga pedig nagyon kellemes, jó vele dolgozni.


Hozzávalók:

3 tojássárgája
125 g cukor
1 tk vaníliacukor
1 citrom leve és héja
1 késhegynyi sütőpor
250-300 g őrölt mandula


A tojássárgájákat keverjük a cukorral és vaníliacukorral habosra. Adjuk hozzá a a citrom héját és levét, és keverjük hozzá annyi őrölt mandulát hogy a tészta ne ragadjon. Őrölt mandulán nyújtsuk ki a tésztát és szaggasuk ki amilyenre szeretnénk. 10 percig süssük 170°C-on.

Vaníliás csillagok

Megbeszéltük anyukámmal, hogy nem fogunk sokat sütni, semmiképpen sem annyit, mint tavaly. Ugyanis akkor miután szétosztogattuk a süteményes zacskókat, barátoknak, szomszédoknak, még mindig rengeteg maradt. Azt hiszem idén sem lesz jobb a helyzet, sőt talán még rosszabb! De mit számít! Egyszer egy évben van karácsony. Mondhatok amit akarok, de nem tudok elleállni a sok süteménynek a szakácskönyvekben, és mindig azt mondom magamnak: ez lesz az utolsó amit az idén sütök. Több, mint valószínű, hogy nem, de most inkább lássuk azokat a csillagokat! Egyébként fantasztikus vanília illat terjengett tegnap a konyhámban mikor arra gondoltam, hogy a tészta egy részéhez chillit keverek és hogy meg tudjam különbözteteni a csak vanílásoktól, ezért fekete sóval megszórtam őket.



Hozzávalók:
200 g liszt
1 késhegynyi sütőpor
60 g cukor
1 tk vanílikivonat
1 csipet só
1 tojás
100 g vaj
1 tojássárgája
1 ek sűrített tej



Keverjük össze a lisztet, sütőport, vaníliakivonatot, cukrot, sót. Adjuk hozzá a tojást és a vajat, és gyúrjuk össze. Nyújtsuk ki és szaggasunk csillagokat belőle.
A tojássárgáját keverjük össze a sűrített tejjel és kenjük meg a csillagokat, aztán szórjuk meg durvaszemű cukorral. Süssük 180°C-on 8 percig.


Tuesday, December 16, 2008

Marcipánholdak

Tegnap délután megsütöttem a következő adag süteményt, ezúttal marcipánnal. Nem igazán szeretem a marcipánt, ezért nem is gondoltam volna, hogy finom kekszetket fogok kivenni a sütőből. Kellemes meglepetés volt! Egyet meg kellett kóstolnom, de nem tudtam megállni, mikor észrevettem, hogy kezd vészesen üres lenni a tepsi.


Hozzávalók:
200 g marcipán
75 g porcukor
150 g őrölt mandula
3 ek keményítő
1 tojásfehérje
1 citrom leve és héja
1 ek rum


Az alapanyagokból tésztát gyúrunk, ha túl ragacsos lenne akkor még gyúrjunk bele egy jó adag porcukrot. Beporcukrozott táblán nyújtsuk ki és szaggassunk ki belőle holdakat.180°C-on süssük 10-12 percig, amikor kivesszük puha tapintású kell legyen.

Nürnberger Lebkuchen

A Lebkuchen a még mai ismert formában a belgumi Dinant-ból származik, amit aztán az Aachen-iek átvettek (Printen), majd eljutott a frank kolostorokhoz, ahol szintén változtattak rajta. 1296 környékén Ulmban „Pfefferkuchen“-ként említik és a 14. században Nürnbergben a kolostorokban sütötték. A hosszú eltarthatási ideje miatt volt kedvelt, így éhínség vagy háború idején a szerzetesek osztották szét a nép közt.


Hozzávalók:
4 tojás
250 g cukor
50 g kandírozott citromhéj
50 g kandírozott narancshéj
2 g szalalkáli
1 TL víz
75 g darabolt mandula
75 g darált mandula
250 g liszt
1 TL Lebkuchen fűszerkeverék
35 db 6 cm átmérőjű ostyalap
2 EL portói
2 EL rum
kb. 150 g porcukor



Keverjük a tojásokat a cukorral habosra. Vágjuk finomra a kandírozott narancs- és citromhéjat. Oldjuk fel vízben a szalalkálét és keverjük a tojásos másszához. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és keverjük össze. Hagyjuk 5 órát állni, majd kenjük az ostyalapokra és hagyjuk egy éjszakán át száradni.


Másnap melegítsük elő a sütőt 160°C-ra és süssük 20 percig. A leszitált porcukrot keverjük össze a portóival és a rummal, majd kenjünk be vele a kihűlt süteményeket.

Thursday, December 11, 2008

Fahéjas ropogós

Ez a sütemény egy igazi fahéjbomba! Évekkel ezelőtt meg akartam már sütni, de valahogy, sosem került rá sor. Nem is tudom, hogy miért. Ma elérkezett a nap amire a sütemény várt, vagy inkább én?! Az egyetlen rossz dolog, hogy tíz napot kell állni hagyni egy dobozban, míg ehetünk belőle.


Hozzávalók:
3 tojás
200 g cukor
3 tk fahéj
1 csipet őrölt szegfűszeg
65 g kandírozott citrom
100 g őrölt mandula
250 g liszt
2 tk sütőpor
szeletelt mandula

A tojásokat a cukorral verjük habosra. Keverjük bele a fahéjat, szegfűszeget, kandírozott citromot és a mandulát. Adjuk hozzá a lisztet és a sütőport. Nyújtsuk ki a tésztát és vágjuk szeletekre. Kenjük meg tojással és szórjuk meg szeletelt mandulával. Süssük 12-15 percig 180°C-on.

Karácsonyi mogyorós keksz

Tegnap egész délután esett a hó, és még ma reggelre sem hagyta abba! Mondhatni belefulladtunk a hóba. Gyönyörű! Úgyhogy tegnap délután erős késztetést éreztem arra, hogy megsüssem az első adag kekszet az ünnepekre.


Hozzávalók:
150 g liszt
1 késhegyni sütőpor
150 g cukor
1 ek. vaníliacukor
150 g vaj
150 g darált mogyoró
5 ek baracklekvár
100 g étcsokoládé



Keverjük össze a lisztet, sütőport, cukrot, vaníliacukrot, mogyorót és vajat, és gyúrjunk tésztát. Majd tegyük a hűtőbe 1-1,5 órára. Ezután nyújtsuk ki és szaggassuk olyan formára amilyenre akarjuk. Süssük 10 percig 180°C-on. Gőz felett olvasszunk csokoládét és a sütik felét mártsuk bele. A másik felét kenjük meg baracklekvárral és ragasszuk őket össze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...