Minden évben utolsónak sütöm meg ezt a süteményt, mivel ez apukám kedvence. Persze még koránt sincs vége az idei sütésnek, hiszen hiányzik a beigli és a mákos pite, de ezekre majd csak később kerül sor. Számomra ez a sütemény a legkarácsonyibb, ennek több oka is van. Az egyik az illata, a formák, a tradíció, hiszen régen a fákat is mézeskaláccsal és almával díszitették. De a legfontosabb, az hogy amikor ezek a sütőben ücsörögnek akkor tudom, hogy már csak néhány nap és együtt a család.

Hozzávalók:250 g méz
500 g liszt
100 g vaj
100 g cukor
1 tojás
2 tojássárgája
1 kk sütőpor
1/2 tk fahéj
A meleg mézben feloldjuk a vajat, hozzáadjuk a többi anyagot és simára gyúrjuk. Kinyújtjuk és tetszés szerinti formákra szaggatjuk. Tetejét tojásfehérjével megkenjük és mandulaszelettel díszítjük. 180°C-on (légkeverés) 12 percig sütjük.
Megbeszéltük anyukámmal, hogy nem fogunk sokat sütni, semmiképpen sem annyit, mint tavaly. Ugyanis akkor miután szétosztogattuk a süteményes zacskókat, barátoknak, szomszédoknak, még mindig rengeteg maradt. Azt hiszem idén sem lesz jobb a helyzet, sőt talán még rosszabb! De mit számít! Egyszer egy évben van karácsony. Mondhatok amit akarok, de nem tudok elleállni a sok süteménynek a szakácskönyvekben, és mindig azt mondom magamnak: ez lesz az utolsó amit az idén sütök. Több, mint valószínű, hogy nem, de most inkább lássuk azokat a csillagokat! Egyébként fantasztikus vanília illat terjengett tegnap a konyhámban mikor arra gondoltam, hogy a tészta egy részéhez chillit keverek és hogy meg tudjam különbözteteni a csak vanílásoktól, ezért fekete sóval megszórtam őket.

Hozzávalók:200 g liszt
1 késhegynyi sütőpor
60 g cukor
1 tk vanílikivonat
1 csipet só
1 tojás
100 g vaj
1 tojássárgája
1 ek sűrített tej

Keverjük össze a lisztet, sütőport, vaníliakivonatot, cukrot, sót. Adjuk hozzá a tojást és a vajat, és gyúrjuk össze. Nyújtsuk ki és szaggasunk csillagokat belőle.
A tojássárgáját keverjük össze a sűrített tejjel és kenjük meg a csillagokat, aztán szórjuk meg durvaszemű cukorral. Süssük 180°C-on 8 percig.
Tegnap délután megsütöttem a következő adag süteményt, ezúttal marcipánnal. Nem igazán szeretem a marcipánt, ezért nem is gondoltam volna, hogy finom kekszetket fogok kivenni a sütőből. Kellemes meglepetés volt! Egyet meg kellett kóstolnom, de nem tudtam megállni, mikor észrevettem, hogy kezd vészesen üres lenni a tepsi.
Hozzávalók:200 g marcipán
75 g porcukor
150 g őrölt mandula
3 ek keményítő
1 tojásfehérje
1 citrom leve és héja
1 ek rum

Az alapanyagokból tésztát gyúrunk, ha túl ragacsos lenne akkor még gyúrjunk bele egy jó adag porcukrot. Beporcukrozott táblán nyújtsuk ki és szaggassunk ki belőle holdakat.180°C-on süssük 10-12 percig, amikor kivesszük puha tapintású kell legyen.
Ez a sütemény egy igazi fahéjbomba! Évekkel ezelőtt meg akartam már sütni, de valahogy, sosem került rá sor. Nem is tudom, hogy miért. Ma elérkezett a nap amire a sütemény várt, vagy inkább én?! Az egyetlen rossz dolog, hogy tíz napot kell állni hagyni egy dobozban, míg ehetünk belőle.

Hozzávalók:3 tojás
200 g cukor
3 tk fahéj
1 csipet őrölt szegfűszeg
65 g kandírozott citrom
100 g őrölt mandula
250 g liszt
2 tk sütőpor
szeletelt mandula
A tojásokat a cukorral verjük habosra. Keverjük bele a fahéjat, szegfűszeget, kandírozott citromot és a mandulát. Adjuk hozzá a lisztet és a sütőport. Nyújtsuk ki a tésztát és vágjuk szeletekre. Kenjük meg tojással és szórjuk meg szeletelt mandulával. Süssük 12-15 percig 180°C-on.