Thursday, June 6, 2013

Articsóka en papillote sült fokhagymás majonézzel

Avagy süssünk articsókát papírban! Mindegy, hogy bébi vagy normál méretű articsókát választunk, bár előbbi nagy előnye, hogy nem kell kivájni a közepét, így kicsit kevesebb a munkánk vele. Igazi meglepetésként tehetjük vendégeink elé a papírcsomagot, amiből a kibontás során felszálló illatok máris mindenkit elvarázsolnak. Mellé egy pohár hideg fehérbor, egy szelet ropógos kenyér és máris kész a tökéletes vacsora egy meleg nyári estén! Tálalhatjuk magában, de grillezett hús vagy hal mellé is nagyszerű köret.


Hozzávalók:
12 bébi articsóka vagy 4 közepes articsóka
2 citrom
1-2 gerezd fokhagyma + külön a majonézhez
5-6 ág friss kakukkfű
2 evőkanál olíva olaj

bors 

a majonézhez:
2 tojássárgája

1 evőkanál citromlé
1 teáskanál dijoni mustár

kb. 250 ml hidegen sajtolt repceolaj
3-4 gerezd sült fokhagyma vagy ízlés szerint


bors


A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Néhány gerezd vagy akár egy egész fej fokhagymát fóliába csomagolunk, meglocsoljuk pici olajjal és addig sütjük, míg megpuhul. Közben egy tálat megtöltünk hideg vízzel és az egyik citrom levét belefacsarjuk. Az articsókák külső, kemény leveleit leszedjük, az aljából, illetve a tetejéből levágunk majd félbevágjuk őket és rögvest a citromos vízbe rakjuk. Sütőpapírra helyezzük a félbevágott articsókákat, citromlével és olajjal meglocsoljuk, sóval, borssal ízesítjük és kakukkfűvet, valamint fokhagymát és néhány vékony szelet citromot teszünk mellé. Az így előkészített articsókat a sütőpapírba csomagljuk és mérettől függően 20-25 percig sütjük.



A majonézhez keverjük a tojássárgájákat a mustárral, pici sóval és borssal simára. Lassan, vékony sugárban öntsük hozzá az olajat folyamatos kevergetés mellett. Ahogy kezd vastagodni adhatjuk egyre vastagabb sugárban. Ha felvette az olajat ízesítjük citromlével, sóval, borssal és keverjük el benne az előzőleg szűrőn átkent sült fokhagymapürét.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...