Wednesday, December 12, 2012

Mangókrémes csokoládé mousse tortácska

Az a helyzet, hogy idén nálunk semmilyen új aprósüti nem lesz karácsonykor, mert egyszerűen nem fogy el. Úgyhogy majd sütök egy adag mézest, fahéjas csillagot, meg talán egy negyed adag Mailänderlit. A beiglit úgysem tudja semmilyen más sütemény kiütni, sőt idén még mákos pitét is sütünk majd anyuval, mert már legalább 5 éve, hogy nem ettem. Ha így belegondolok, akkor bizony nálam a karácsony csak a mákról és a töltött káposztáról szól. Persze azért nassolnivalóban nem lesz hiány, mert tervben néhány fagylalt, macaron, képviselő fánk és valamilyen torta, sőt az is lehet, hogy kettő is belefér. Éppen ezért még az ünnep előtt gondoltam kipróbálok ezt-azt, amolyan bemelegítésként. Angolkrém alapú csokimousse még nem készült a konyhámban, úgyhogy tegnap gyorsan összedobtam. Találtam még egy mangót a hűtőben, abból pedig cukrászkrém készült, amiből félgömböket fabrikáltam egy szilikonforma és némi zselatin segítségével. Az egész pedig kókuszos joconde alapra került. Ami a csokimousse-t illeti, maradok inkább a pate a bombe alapnál, ugyanis ez nekem már túl intenzíven csokoládés, akár egy trüffel. Úgyhogy ajánlom, hogy egy adag mangó coulis-val tálaljuk ezeket az egyébként könnyű tortácskákat.


Hozzávalók:

8 darab 7,5x5,5 cm-es gyűrűhöz

a kókuszos joconde piskótához:
3 tojásfehérje
15 g cukor
100 g őrölt mandula
100 g kókuszreszelék
125 g porcukor
3 tojás
40 g liszt
a mangókrémhez:
150 g mangó
150 g tejszín
3 tojássárgája
50 g cukor
1/4 teáskanál vaníliakivonat
5 g zselatinpor
a csokoládé moussehoz:
125 ml tej
125 ml tejszín
3 tojássárgája
20 g cukor
350 g étcsokoládé
400 g tejszín
2 lap zselatin

A sütőt előmelegítjük 220°C-ra. A tojásfehérjét felverjük és a cukor hozzáadásával kemény habbá verjük. A mandulát és a kókuszreszeléket finomra őröljük. A tojásokat habosra keverjük a porcukorral, belekeverjük a mandulát, kókuszt és a lisztet. Végül beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét és sütőpapírral bélelt tepsire kenjük. 7-10 percig sütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni. 8 darab karikát vágunk ki belőle és a desszertgyűrű aljára helyezzük.
A mangót pürésítjük. A zselatinport kevés hideg vízbe áztatjuk és 10 percig állni hagyjuk. A tejszínt a vaníliával forrásig melegítjük. A cukrot habosra keverjük a tojássárgájával, majd a tejszínt ráöntjük és simára keverjük. Visszatesszük a tűzhelyre és
85°C-ig melegítjük. Amint elérte a hőmérsékletet elkeverjük benne a zselatint, levesszük a tűzhelyről és hozzákeverjük a mangópürét. Kb. 5 centi átmárőjű félgömbalakú formákba öntjük és hagyjuk megdermedni, majd a fagyasztóba tesszük kb. 20 percre. A kókuszus alapra helyezünk egy-egy félgömböt, majd ráöntjük a csokoládé mousse-t és a hűtőbe tesszük egy éjszakára.
A moussehoz: a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, közben a tejszínt és a tejet felforraljuk, majd folyamatos kevergetés mellett a tojássárgájához öntjük.

85°C-ig melegítjük, majd hozzáadjuk a darabokra vágott csokoládét, az előzőleg beáztatott zselatint és addig keverjük míg elolvad. Végül beleforgatjuk a felvert tejszínt és a masszát elosztjuk a 8 gyűrűben. Mielőtt kiszednénk a tortácskákat érdemes azokat 2 órára a fagyasztóba tenni, majd a gyűrűt hajszárítóval melegítve szépen kicsúszik a formából.



5 comments:

Aniko said...

Noémi! Szuper recept, köszi szépen! Már régóta szemezek egy jaconde sütésével mert még soha nem készítettem. Itt az alkalom!

chriesi said...

Köszi Emma! :) Találsz még nálam sima mandulásat is, azt hiszem a mákmousse alatt is az lapul.

Katucikonyha, said...

Noémi, ez csodálatos, minden egyes porcikája. :-)

Anazar said...

Össze is futott a nyál a számban!

chriesi said...

Örülök, hogy tetszik! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...