Monday, November 12, 2012

Fekete-erdő torta

A Fekete-erdő torta receptjét írásban először 1934-ben említik, bár abban még nem a ma már a világ szinte minden táján ismert formájában jelenik meg. Ugyanis abban a variációban még nyoma sincs a csokoládés piskótának, helyette mogyorós omlós tészta volt az alap amire cseresznyelekvárt kentek, majd erre egy réteg pálinkás diómassza került. Ennek tetejére pedig vajkrémet és meggyes tejszínkrémet halmoztak, majd az egészet letakarták egy réteg diómasszával és mogyorós tésztával. Bár maga a tejszín-cseresznye kombináció már a 19. században ismert volt a Fekete-erdőben, de nem tortaként, hanem pohárdesszert formájában: cseresznyekompót tejszínnel, olykor pálinkával. Egy másik lehetséges előd pedig valószínűleg Svájcból származik, melyet piskóta, cseresznye és különböző mogyorófélék alkottak gyakran tejszínnel kombinálva, de pálinka nélkül.


Hozzávalók:
(Pierre Hermé receptje alapján)

a piskótához:
35 g kakaó
35 g liszt
35 g kukoricakeményítő
75 g vaj
8 tojássárgája
150 g cukor
6 tojásfehérje

a meggyhez:
300 g magozott meggy
150 ml portói
1/2 rúd fahéj
1/4 teáskanál fekete bors
1 citrom
a sziruphoz:
180 ml víz
100 g cukor
2 evőkanál cseresznye pálinka
a krémhez:
750 ml tejszín
4 lap zselatin
2 teáskanál vaníliakivonat

A piskótát és a meggyet érdemes előző nap elkészíteni. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A vajat felolvasztjuk és hagyjuk langyosra hűlni. A tojásfehérjéket félkemény habbá verjük, majd hozzáadjuk kis adagokban a cukor felét, miközben folyamatosan verjük. Egy másik tálban a tojássárgájákat habosra verjük a maradék cukorral. A tojásfehérje negyed részét a tojássárgájás masszához keverjük, majd beleszitáljuk a lisztet, keményítőt és a kakaót, majd hozzákeverjük a vajat, végül pedig a maradék felvert tojásfehérjét. Egy 24 cm-es kerek tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, a szélét kivajazzuk. Beleöntjük a piskóta alapot és 20-25 percig sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni

A meggyhez a hozzávalókat egy lábosba tesszük, a citromról két csík héjat lehámozunk és szintén hozzáadjuk, felfőzzük, majd egy éjszakát állni hagyjuk.
A sziruphoz felfőzzük a cukrot a vízzel, majd ha teljesen elolvadt a cukor, levesszük a tűzhelyről és hozzáadjuk a pálinkát. 
A krémhez 120 ml tejszínt felmelegítünk és feloldjuk benne az előzőleg beáztatott zselatint. A maradék tejszínt a vaníliakivonattal felverjük. Amikor már majdnem kemény, hozzácsorgatjuk a zselatinos tejszínt és felverjük.
A piskótát 3 darabra vágjuk és tortakarika aljára helyezünk egyet, ezt meglocsoljuk sziruppal, a krém harmadát elosztjuk rajta, rászórjuk a leszűrt meggyet. Letakarjuk a piskótával, szintén meglocsoljuk sziruppal, megkenjük krémmel, majd letakarjuk a harmadik piskótával, amit szintén meglocsolunk és elosztjuk rajta a maradék krémet, 3 evőkanál kívételével. A tortát 2-3 órára a hűtőbe tesszük, majd kivesszük a tortakarikából és a félretett krémmel körben megkenjük.

6 comments:

Babette said...

Gyönyörű!A nagy kedvenc nálunk, és nagyon tetszik, hogy nincs agyon díszítve, csak így egyszerűen nagyszerű:)

Rebarbara said...

gyönyörűűűűűűűűűű!!

Elena said...

Még mindig hűhha! :)

Kriszta said...

Egyszerűen nagyszerű. Mentettem, nyomtattam, tuti megsütöm. A legnagyobb kedvencem. Na és a kisfiamé. (de mi más is lenne a kedvence, ha az anyukája folyton ilyet evett a terhessége alatt. :) )

chriesi said...

Köszönöm szépen! :)

Kriszta said...

Gyereknapra ezt kért B. Megsütöttem, isteni lett. A pálinkát ugyan elhagytam a krémből, mégse rúgjon be a gyerek, de a portói maradt. Valami isteni! Örök hála a receptért.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...