Friday, August 10, 2012

Ringlós uborkalekvár és csokoládés garam masala scone

Az úgy volt, hogy sikerült kovászolni való uborkát vennem, idén már másodszor. Ez nagy csodának számít, ugyanis errefelé igazi ritkaság. Miközben az uborkákat gyömöszöltem az üvegbe, azon gondolkodtam, hogy mit is főzzek be ebben a hónapban Eszter nagy befőzős kihívására. Eszembe jutott, hogy még van néhány zöld ringló a hűtőben, s ha már az uborkát sikerült jól összehoznom az egressel, hát miért ne próbálnám most meg a ringlóval is?! Amikor megkóstoltam a még meleg lekvárt, mit ne mondjak teljesen levett a lábamról! Először a hűs uborka köszönti ízlelőbimbóinkat, majd jön a ringló zöldcitromtól fanyar íze, végül pedig előbukkan a vanília. Már alig vártam a reggelt, hogy valami finom péksüteménnyel megkóstoljam. Nem hagyott nyugodni a dolog és sütöttem egy adag csokoládés scone-t kókusztejjel. Úgy gondoltam, hogy egy kevés garam masala és chili sem árt majd neki a lekvárral való kombinációban, amit a puha vaj fog majd össze.


Hozzávalók: 
300 g liszt
2 tk sütőpor
50 g hideg vaj
50 g cukor
60 g étcsokoládé (minimum 60% kakaó)
1 tojás
120 ml kókusztej
1/4 tk garam masala
őrölt chili ízlés szerint
a lekvárhoz:
250 g uborka (hámozva mérve)
250 g ringló (magozva, hámozva mérve)
250 g cukor
10 g agar-agar
1 zöldcitrom
1 rúd vanília

A lisztet leszitáljuk a sütőporral együtt és beleütjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot és a felkockázott hideg vajat. 50 ml kókusztejet alacsony hőfokon melegítünk és amikor már forró, de nem fő belekeverjük a durvára vágott csokoládét és simára keverjük. A csokoládés és a maradék kókusztejet a liszthez öntjük és simára gyúrjuk. Lisztezett deszkán kb. 1,5 cm vastagra nyújtuk és kiszaggajuk. Tetejüket tejjel megkenjük és   200°C-ra előmelegített sütőben 8-9 perc alatt megsütjük.
A lekvárhoz 50 g cukrot megőrlünk a darabokra vágott vaníliarúddal. Közben lereszeljük a meghámozott uborkát majd egy fazékba tesszük a kimagzott és kockára vágott ringlóval. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és 10 percig főzzük, majd mixerrel pürésítjük. Ezután belekeverjük a zöldcitrom levét és az agar-agart majd forrástól számítva 3 percig rotyogtatjuk és már tölthetjük üvegekbe. Ha folyósabb lekvárt szeretnénk, akkor elég szerintem a fele mennyiségű agar-agar!

4 comments:

Katucikonyha, said...

Ahogy leírtad a bevezetőt meggyőztél, először meglepődtem, aztán elképzeltem és barátkoztam. Na, nyálcsorgatás lett a recept végére. :-)

chriesi said...

Mit ne mondjak, melegen sokkal izgalmasabb az íze. :)

Erika said...

Nagyon tetszik, még nem is halottam ilyenről, de jó lenne megkóstolni!:)

chriesi said...

Eddig még én sem, csak sima uborkalekvárról, de azt is ki fogom majd próbálni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...