Monday, May 21, 2012

Epres spárgalekvár

A spárga-eper kombinációval már találkozhattatok itt a "sarkon", méghozzá desszertbe bújtatva. Így aztán nagyon adta magát a dolog, hogy lekvárként is kipróbájam ezt a már bevált párost. Vaníliával és naranccsal feldobva szerintem klassz lett és remek volt reggelire a kókusztejes-tonkababos scone tetején.


Hozzávalók:
500 g spárga
250 g eper
2 narancs
1 vaníliarúd
530 g zselésítő cukor  
10 g agar-agar (opcionális, ha nem szeretnénk, hogy kicsit folyós legyen)


A sprágát meghámozzuk, levágjuk a végét és annyi vízben feltesszük a hulladékkot főni, ami éppen ellepi. Kb. 15-20 percig főzzük, majd leszűrjük. A közben darabokra vágott spárgát feltesszük főni a spárgalével, a kockára vágott eperrel a narancsok levével és héjával, valamint a vaníliarúddal és annak kikapart magjával. Tíz percnyi főzés után hozzáadjuk a cukrot és az agar-agart majd 30-40 percig főzzük, ezután ízlés szerint pürésítjük, üvegekbe töltjük és már mehet a szárazdunsztba. Kb. 2 és fél üveg készül ebből az adagból.


 

6 comments:

Unknown said...

Nagyon izgalmas lekvár, s a spárga édes ízét tekintve végül is teljesen kézenfekvő. Épp azt akartam kérdezni, hogy nem lett-e szálas/rágós a főtt spárga kihűlés után, de látom pürésítetted és így megelőzted ezt a problémát ;) Következő vaníliás zöldborsó-tejlekvár? Vagy szedres kukoricalekvár? ;)

chriesi said...

:))) Micsoda ötleteid vannak! Málnás zöldborsó mentával viszont nem lehet rossz! ;)

Unknown said...

A málnát szándékosan nem írtam a zöldborsóhoz, mert félő, hogy egy barna trutyi lesz a zöld és piros keverékéből - de persze ha meg tudod oldani, hogy réteges legyen, mint pl. az egykori milky way kenyérre kenhető krém, akkor nem lehet rossz. Menta szerintem annyira nem kell bele, vanília és esetleg némi rózsavíz viszont mindenképp ;)

chriesi said...

No, azt nem hiszem! :)))

kamrapolc said...

na, ez se semmi... :)

chriesi said...

Biztos megosztó, de szerintem eszméletlen finom.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...