Thursday, December 1, 2011

Édeskömény saláta vörösáfonyával

A tegnapi nyalánkság után, ma hoztam egy könnyű salátát, hogy azért ne kapjunk szívrohamot, ha az ünnepek után mérlegre állnánk. Már megint nem tudtam lemondani a vörösáfonyáról, úgyhogy ide is becsempésztem. A saláta másik különleges eleme a Basilicata tartományból származó oliva infornata, vagyis a sütőben szárított olívabogyó. Majatica fajtájú olívabogyóból készül, melyet december végén kezdenek el szüretelni. Ez a fajta olívabogyó kicsi magja miatt megfelel olajpréseleshez, valamint tökéletes a tradícionális infornatura eljárással történő feldolgozáshoz is. Ez annyit jelent, hogy a bogyókat meleg levegő segítségével megszárítják. A szárítás régen faszenen történt, ma már speciális kemencéket használnak. A klasszikus elkészítési mód 90°C-os vízben egy perces főzéssel kezdődik, majd besózva szárítják. Később, miután már elég vizet vesztettek a bogyók 50°C-on történő szárítás következik. Ez a specialitás nem csak az antipasti tálak része, de más helyi ételekben is felbukkan, mint példuál a sütőtökleves vagy a baccalà in umido.




Hozzávalók:
1 édesköménygumó
2 narancs
1 salotta
1 evőkanál vörösáfonya
1 evőkanál oliva infornata
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál narancslé
1/2 evőkanál citromlé
1 teáskanál narancsvirág méz
egy csipet őrölt szegfűszeg
só, bors



Gyaluljuk vékonyra az édesköményt és vágjuk szeletekre a vörösáfonyát. A többi hozzávalót keverjük össze, adjuk hozzá a kockára vágott salottát, ízesístük sóval és borssal. Marináljuk vele az édesköményt és tálaljuk a salátát narancsfilékkel és néhány sütőben szárított fekete olajbogyóval.



2 comments:

Katucikonyha, said...

Ilyen olajbogyót szereznem kell valahonnan, csodás recept, kell az az áfonya, nagyon extra!

chriesi said...

Ugye, hogy kell?!:)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...