Monday, July 16, 2007

Barackos gombóc

Gyerekként sosem ettem meg a gombócban a gyümölcsöt, mindegy hogy szilva vagy valami más volt. Ez a barackos gombóc édes, zamatos gyümölcsöt rejt, a minek nehéz elleállni.


Hozzávalók:
1 kg burgonya
20-30 dkg liszt
kevés só
1 ek. búzadara
2 ek. olaj
1 tojás
zsemlemorzsa
fahéj
cukor
barack

A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjük, ha kihűlt lereszeljük vagy krumplinyomón áttörjük. Hozzáadjuk a lisztet, aminek mennyisége attól függ hogy mennyire lisztes a burgonya. Majd búzadarát, olajat és a tojást is. Összedolgozzuk és egy hengert sodrunk belőle, amit ujjnyi szeletekre vágunk, laposra nyomkodjuk. A közepére a kimagozott, fahéjas-cukorral töltött barackot helyezzük és gombócot formázunk. Forrásban lévő sós vízben addig főzzük, amíg feljönnek a tetejére. Olajban pirított zsemlemorzsába hempergetjük, de használhatunk kókuszt, diót, mogyorót.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...