Monday, May 14, 2012

Joghurtos retekleves reteklevélolajjal

A hétvégi dőzsölés után igazán rám fért egy könnyű leves és egyébként is túl sok retket vásároltam a piacon. Így aztán kellett valami, amibe egy nagyobb adagot el tudok használni. Régóta szemezek már a retekleves ötletével, de valahogy eddig idegenkedtem tőle. Szerettem volna mindenképpen megfőzni a retket, de azt nem akartam, hogy az üde rózsaszín elillanjon. Hamar megvolt a mentő ötlet: retek nélkül megfőztem az alapot, méghozzá burgonyából, de a levesbe nem került bele, pusztán csak a főzőlé. Így aztán igazán frissítőre és könnyűre sikerült. A reggeli séta alkalmával szedtem néhány éppen most virágzó növényt, mint a medvehagyma, a kerek repkény, a piros és sárga árvacsalán, melyek tavaszt varázsoltak a tányérba. A piros árvacsalánnal egyébként még biztosan találkoztok majd itt a blogon a napokban.



Hozzávalók:
300 g burgonya
1 hagyma
1 babérlevél
1/8 teáskanál köménymag
2 teáskanál vaj
500-700 ml zöldség alaplé
1 csomag retek 
125 g joghurt
3-4 evőkanál repceolaj
só, bors

Hámozzuk meg a burgonyát és kockázzuk fel. Egy teáskanál vajban pároljuk üvegesre a kockára vágott hagymát, adjuk hozzá a burgonyát, babérlevelet, a köménymagot és öntsük fel annyi zöldség alaplével, amennyi pont ellepi. Alacsony hőfokon főzzük 15-20 percen keresztül, majd szűrjük le. A megfőtt burgonyára nem lesz szükségünk, de nehogy kidobjuk! Készítsünk belőle pürét, vagy akár kenyérlángos, pogácsa tésztájába is felhasználhatjuk. A másik teáskanál vajban pároljuk kb. fél percig a szeletekre vágott retket majd öntsük fel az alaplével és főzzük 2-3 percig. Öntsük levesünket egy mixerbe, adjuk hozzá a lecsöpögtetett joghurtot és pürésítsük. Ha teljesen sima levest szeretnénk, akkor tálalás előtt szűrjük le. Ízesítsük sóval, borssal. Negyed csokornyi reteklevelet pürésítsünk olajjal, szűrjük le és tálaláskor cseppentsünk belőle a levesre. A levest fogyaszthatjuk langyosan, vagy nagyon hidegen.



8 comments:

Unknown said...

Nagyon szép üde tavaszi/nyári fogás! Igazán csinosan ki is díszítetted ;) A reteklevélolaj külön tetszik benne - elvégre a levelek picit savanykásak, gondolom a cseppekből is kiérződött. Én spec. iróval és főzés nélkül készítem - vagyis jéghidegen, forró nyári napokon ideális frissítő. Joghurt és kefir, esetleg aludttej is igen jó opció.

Eva said...

Bár első ránézésre meggylevesre kordult meg a gyomrom, de azért ezt is szívesen megkóstolnám. Ezen a képen még "csinosabb" a zöld pöttyökkel. Grat! :-)

Erika said...

Gyönyörű színe van! Ezek a virágok benne, nagyon mutatós, és biztos finom! Jó ötlet, mert még sosem ettem retket levesben:)

Csibe said...

Ez annyira, de annyira...és micsoda pasztell színek...imádom!

hortobagyianna said...

Ez nagyon-nagyon gyönyörűséges!!!!!

chriesi said...

@Robi: Ugye? :)) Köszi! Iróval vagy kefírrel még ki fogom probálni.

@Eva, Erika, Csibe, hortobagyianna:
Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszik!

Túry Amália said...

gyönyörűséges! megkóstolnám :)

chriesi said...

Köszi! :) Igazán frissítő!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...