Sunday, May 6, 2012

Sós földimogyorós karamell és étcsokoládé mousse tartelettes

Mondhatni már hetek óta nem tudtam kiverni a fejemből a sós földimogyoró-csokoládé párosítást, pontosabban egy hatalmas adag krémes, hideg étcsoki fagyi sós földimogyoróval kísértett gondolataimban. Külön-külön megvolt mind a kettő, de valahogy nem sikerült összehoznom őket. Aztán eszembe jutott a SAD 5. fordulója, melynek háziasszonya Tücsökbogár, témája pedig a karamell. Úgyhogy gondoltam egyet és bevettem a karamellt is játékba, bár fagyi sehol, de azért így sem volt rossz, sőt! Egyébként ez már a második adag és itt meg kell említenem, hogy az első verzió tetejére egy réteg tejszínhab is került, amit melegen ajánlok mindenkinek! Már csak azért is, mert ebben a mousseban nincs tejszín, csak tojásfehérje, így a csokoládé íze sokkal intenzívebb, mint egyébként. Ami meg az alapot illeti, na ja, van még hová fejlődni, úgyhogy biztosan lesz még néhány tartelettes a blogon mostanában.



Hozzávalók:
4 darab 10 cm-es tartelettes-hez
a tésztához:
125 g liszt
50 g puha vaj
50 g porcukor
1 tojás
1 csipet só
a karamellréteghez:
200 g cukor
50 g víz
100 ml tejszín
40 g vaj
150-200 g földimogyoró
1 teáskanál fleur de sel
az étcsokoládé mousse-hoz:
170 g étcsokoládé
80 ml tej
2 tojás
20 g cukor

A tésztához szitáljuk le a lisztet és a porcukrot majd a közepébe készített mélyedésbe rakjuk a kockára vágott vajat és a sót. Az ujjainkkal kezdjük el beledolgozni a lisztet a vajban, majd amikor már morzsás adjuk hozzá a tojást és gyúrjuk simára. Tegyük két órára a hűtőbe. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Nyújtsuk ki a tésztát 2-3 mm vastagra és béleljük ki piteformánkat, majd helyezzünk rá sütőpapírt és pitesúlyt vagy valamilyen hüvelyest nehezéknek. Süssük elő az alapokat 7-11 perc alatt, majd hagyjuk rácson kihűlni.
A földimogyorót pucoljuk meg és közepes hőfokon pirítsuk meg egy serpenyőben, majd tegyük egy tálba és sózzuk meg. Alacsony hőfokon tegyük fel a cukrot a vízzel olvadni, majd amint aranybarna lesz keverjük hozzá a vajat és a tejszínt és főzzük 2-3 percig. Adjuk hozzá a sós, pirított földimogyorót és tegyünk mindegyik elősütött pitealapba kb. 2 evőkanálnyit és hagyjuk kihűlni. A mousse-hoz olvasszuk fel a csokoládét gőz felett. Amint elolvadt adjuk hozzá a langyos tejet és keverjük bele a két tojássárgáját. Közben verjünk kemény habot a tojásfehérjéből a cukorral és forgassuk bele a csokoládés masszába. Töltsük a masszát habzsákba és tegyük kb. 2 órára a hűtőbe majd nyomjuk a kihűlt földimogyorós réteg tetejére.


8 comments:

Judyt said...

Uhhh...Ez tetszene! Én kb egy éve csináltam utoljára mogyorós-csokis háromszögeket, linzerszerű tészta alapptal. Igaz ott nem volt karamell,csak karamellizálva volt a mogyoró ;)

t3v, az okostojas said...

én hetekkel ezelőtt készítettem ezt a parfét:
http://www.sprinklebakes.com/2011/07/frozen-chocolate-peanut-butter-terrine.html
lágyan szétolvad a szájban... nem is írom tovább, mert az már perverzió :) szóval ütős a kombó, lehet, tésztával is kipróbálom, bár valahogy túl soknak tűnik hozzá (nem mennyiségileg, hanem maga a jelenléte - ez egy nagyon könnyű krém volt).

chriesi said...

@Judyt: Háát az se lehetett rossz! ;)

@t3v, az okostojas: Jól néz ki és hideg, jaaaaj! :)) Szerintem nem sok a tészta, mivel vékony és a krém is elég sok rajta, igazából csak éppen megtartja ami benne van.

Csibe said...

Tetszik!...valahogy nálam eddig a földimogyorós dolgok kimaradtam :)

chriesi said...

Nálam is ez volt az első, azt hiszem. :)

teller-cake said...

Ez aztán a kombináció, gratulálok hozzá! :-)

NYAMMM said...

Erre csak most leltem rá:) Brutális! Biztosan elkészítem!

chriesi said...

Volt két tesztelőm, nekik bejött. :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...