Wednesday, February 29, 2012

Fehér csokoládés csicsókamousse tartelettes vérnarancs panna cottával és céklás vérnarancszselével

Megállíthatatlanul hódít a cékla és a vérnarancs, legalábbis itt a "sarkon". Viszont a csicsókát most nem terveztem bedobni közéjük, bár azt hiszem, még sokkal jobban jártam így, mintha működött volna az eredeti tervem. No és nem csak én, hanem ti is, hiszen unalmas lett volna, ha újra mákmousse-os süteményt hozok. Nem igaz? Hiába is lett volna fehér, attól még mákmousse maradt volna. A helyzet egyébként az, hogy egyszerűen nem működött a mousse a fehér mákkal. A komponensek nem keveredtek össze és sajnos a lefolyóban landolt az egész. Már majdnem kétségbeestem, hogy lőttek a desszertnek, de akkor eszembe jutott a fehér csokoládé-csicsóka kombináció és ebből lett a mousse. A tetejére pedig a zselét, most nagyon eltaláltam egy vérnarancs és egy félvérnarancs, valamint céklalé keverékéből. A kakaós pitetészta aljában sokkal elegánsabb lett volna egy réteg étcsokoládé ganache, de most egyszerűen csak olvasztott csokoládéval kentem meg, ezzel elérve azt, hogy roppan az ember foga alatt. Bár, ha újra össze kellene állítanom, akkor mindenképpen a ganache nyerne.



Hozzávalók:
a kakaós tésztához (Johnny Iuzzini receptje alapján):
140 g hideg vaj
150 g cukor
1 csipet só
1 tojás
1 tojásfehérje
310 g liszt
50 g kakaó
4 g sütőpor

Keverjük krémesre a vajat a cukorral és sóval. Adjuk hozzá a tojást és a fehérjét, aztán a lisztet, kakaót és a sütőport. Gyúrjuk simára és tegyük legalább 1 órára a hűtőben. Négy tarteletteshez nekem kb. a felére volt szükségem, a maradékot nyugodtan fagyasszuk le. Süssük elő vakon az alapokat 180°C-on kb. 10 perc alatt 10 cm-es pitekarikában.



100 g fehér csokoládé
50 g sült csicsóka + 1 evőkanál tejszín
60 g egyszerű szirup (65 g víz és 65 g cukorból főzve)
2 tojássárgája
2 lap zselatin
200 ml tejszín

A sült csicsókát ( előzőleg fóliába csomagolva sütőben sütve) pürésítsük a tejszínnel, majd keverjük el a még meleg pürében az előzőleg beáztatott zselatint. A
tojássárgájákat a sziruppal verjük krémesre vízfürdőben, úgy, hogy az edény félig a vízben legyen. Majd levesszük a tűzhelyről és addig verjük tovább míg kihűl. Az olvasztott csokoládét a tojássárgájás masszához keverjük, majd beleforgatjuk a csicsókapürét és a felvert tejszínt. 


100 ml vérnarancslé
100 ml tejszín
100 ml tej
1 rúd vanília
2 evőkanál cukor
2 lap zselatin


Tegyük fel forrni a tejet és tejszínt a cukorra, a vaníliarúddal és kikapart magjaival. Ha felforrt adjuk hozzá a vérnarancslevet, vegyük ki a vaníliarudat és oldjuk fel benne az előzőleg beáztatott zseltint.



100 ml vérnarancslé
50 ml céklalé
1 lap zselatin

Melegítesük forráspontig a vérnarancs és céklalevet, majd oldjuk fel benne az előzőleg beáztatott zselatint és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
Összeállítás:
A vakon elősütött pitetésztát kenjük meg olvasztott csokival vagy öntsük bele étcsokoládé ganache-t. Tegyük a hűtőbe, amíg megszilárdul. Ekkor öntsük rá a szobahőmérsékletűre hűlt vérnarancs panna cottát és tegyük 1-2 órára a hűtőbe. Ezután tegyünk 4 egyforma gyűrűt rá és öntsük bele a csicsókás fehér csokoládé mousse-t. Hagyjuk állni 2-3 órát, majd öntsük rá a szobahőmérsékletűre hűlt céklás-vérnarancszselét és tegyük addig a hűtőbe, míg megdermed. Tálalás előtt szórjuk meg mákkal.


6 comments:

Anazar said...

Nagyon mutatós egy darab!!

Katucikonyha, said...

Jajj, micsoda gyönyörű rétegek. Azért a türelem nagy erényed! :-)

Erika said...

Nagyon jól hangzik! Az első kép meg gyönyörű!:)

chriesi said...

Köszi lányok! Katuci: nem volt az, sőt! De a türelmetlenségem miatti kudarcok megtanítottak arra, hogy jó munkához, bizony idő kell! :))

TeaRoom said...

Fantasztikus, a recept és a kép is! Gratulálunk!

chriesi said...

Köszönöm szépen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...