Wednesday, February 8, 2012

Minestrone és oregánós-szárított paradicsomos kenyér

Ma valahogy olyan rusztikus hangulatban vagyok, így azt hiszem, hogy aligha juthatott volna jobbkor eszembe az, hogy minestronét főzzek. Persze ehhez az is hozzájárult, hogy összegyűlt néhány darab parmezánhéj, ami a leves lelke és olyan ízt ad neki, amit semmi mással nem tudunk belecsempészni. Minestronét az év minden szakában készíthetünk szezonális zöldségekből, nekem azonban télen esik a legjobban. Ilyenkor mindig kerül bele valamilyen kelkáposzta, most fodros és bab. A leves tipikusan az ahány ház, annyi szokás kategóriába tartozik, úgyhogy bátran dobáljunk bele mindenféle zöldséget. Vannak akik a rizsre esküsznek, mások a tésztát részesítik előnyben. Szerintem elengedhetetlen hozzávalója a szárazbab és igazi öröm, amikor a kanálba kerül néhány szem. A minesterone mellé pedig jól esik egy szelet frissen sült kenyér, így hirtelen felindulásból úgy gondoltam, megpróbálkozom újra a kenyérsütéssel! Kivételesen nagyon jól tettem, mert sikerült! Persze még bőven van hová fejlődnöm, de azt hiszem megtört az átok, mert ez a kenyér belül puha, a héja pedig olyan igazi ropogós lett! Végre!



Hozzávalók:
a leveshez:
50-70 g szárazbab
1000-1500 ml zöldség vagy csirke alaplé, esetleg húsleves

2 evőkanál olívaolaj
1 hagyma

3-4 sárgarépa
1 darabka zeller
2 petrezselyemgyökér
1 póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
2-3 burgonya
1 konzerv paradicsom

5-6 levél fodros kel
1 darab parmezánhéj
1/4 teáskanál szárított oregánó
40-50 g száraztészta
só, bors

Előző este áztassuk be a szárazbabot, majd másnap főzzük puhára. A meghámozott zöldségeket kockázzuk fel és pároljuk néhány percig olívaolajban. Adjunk hozzá egy 1/4 teáskanálnyi sót és szárított oregánót, a parmezánhéjat, a fokhagymagerezdet és öntsük fel az alaplével, valamint a konzerv paradicsommal és főzzük alacsony hőfokon körülbelül 40-50 percig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak. Adjuk hozzá a leszűrt főtt babot és a száraztésztát, majd ha megfőtt a tészta ízesítsük sóval és borssal.




a kenyérhez:
250 g kenyérliszt

7 g só
25 ml olívaolaj
10 g élesztő
230 ml víz
30 g aszalt paradicsom

2 szál friss oregánó 
1 teáskanál gríz

Szitáljuk a lisztet egy tálba, szórjuk a szélére a sót, a közepébe pedig csináljunk egy mélyedést és morzsoljuk bele az élesztőt. Öntsük rá a langyos vizet és kezdjük el összedolgozni, majd adjuk hozzá az olívaolajat és gyúrjuk simára. Hagyjuk kelni egy órát. Melegítsük elő a sütőt 220°C-ra. Az aszalt paradicsomot vágjuk apró kockákra és keverjük össze a friss oregánóval majd gyúrjuk a tésztába és formázzunk egy hosszúkás kenyeret. Kenjünk meg vizes ecsettel és szórjuk meg grízzel. Öntsünk egy negyed liternyi vizet a forró sütőbe, majd tegyük be a kenyeret és süssük meg kb. 30 perc alatt.

7 comments:

Bors and Pepper said...

Noemi, nagyon tetszenek a képeid!!! Szeretem, amikor rusztikus hangulatban vagy :)

Alexa Christi said...

Istenien és ínycsiklandóan néz ki! Csorgatom a nyálam miközben majd össze pisilem magam a gyönyörűségtől:) (tudod, Pretty woman ;)
Te kis konyhatündér, fotóművésznő! :))

babette said...

Hohó! Micsoda szépségek! Gyönyörködöm....

duende said...

Csodálatos, a kenyér is, a leves is,a fotók is. :) Új géped van?

Emoke said...

ez de jól sikerült!! :) Meg is kívántam!! :)

Csibe said...

Istenien néz ki a kenyér, és nagyon szépek a fotók!

chriesi said...

Köszönöm szépen! :)))

@duende: Igen, még a Mikulás hozta :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...