Igazából ezt az ételt egyáltalán nem terveztem, inkább az ízét éreztem. Ez lehet, hogy furcsán hangzik, de így volt. Előszedtem a fagyasztóban kincsként őrzött meggyet és magyar csirkemájat, aztán a lovak, illetve az edények közé csaptam! Azt gondolhatnánk, hogy nagyon időigényes elkészíteni, pedig szerintem nincs vele sok munka. Az alma sül magában, a pasztinák is elvan a tejes fürdőjében, a májat sem egy nagy ördöngösség megsütni. A mártást is magára lehet hagyni az első lépések elvégzése után. Szóval tényleg pikk-pakk megvan az egész. Most nagyon sajnálom azokat, akik nem szeretik a májat, azokat meg még jobban, akik meg sem merik kóstolni! A püré fantasztikusan selymes és a pasztinák tökéletesen olvad egybe a szegfűszeges-vaníliás sült almával. Az enyhén zsályás meggy pedig csókot nyom a máj pirospozsgás arcára. Komolyan mondom ez a kombináció mennyekben kötetett!
  
Hozzávalók:
a püréhez:
250 g pasztinák
1 salotta 
2 kisebb alma (lehetőség szerint jonatán)
almaszeletenként egy szegfűszeg
1 rúd vanília
fehér portói bor 
400 ml zöldség vagy csirke alaplé
100 ml tej
2 evőkanál vaj
só, bors 
a portóis salottához: 
6 salotta
személyenként 150 g csirkemáj
2 evőkanál olaj
1 evőkanál vaj 
3-4 zsályalevél
5 evőkanál bodzabogyó ecet (vagy más piros gyümölcsből készült ecet)
2 evőkanál cukor
50 g meggy 
150 ml portói bor
150 ml borjú alaplé
só, bors
Melegítsük  elő a sütőt 180°C-ra. Vágjuk kb. 1 cm vastag szeletekre az almákat,  szúrjunk mindegyikbe egy szegfűszeget. Vágjunk centis darabokat a  vaníliarúdból, vágjuk félbe és kenjük meg az almaszeleteket. Végül  locsoljuk meg fehér portóival és süssük kb. 15-20 percig, ekkor  kapcsoljuk ki a sütőt és hagyjuk benne állni az almát 1-2 órán  keresztül. Olvasszunk egy evőkanál vajat és pároljuk benne üvegesre a  kockára vágott salottát, majd adjuk hozzá a szeletekre vágott  pasztinákot és forgassuk át. Dobjunk bele egy darabka vaníliát és öntsük  fel az alaplé és tej keverkével. Adjunk hozzá egy kevés sót és főzzük  közepes fokozaton amíg megpuhul. Távolítsuk el megsült almák héját és  tegyük egy mixerbe a paszternákkal együtt, majd adjunk hozzá 50-60 ml  főzőlevet és pürésítsük. Ha nem elég selymes, akkor adjunk még hozzá a  főzőléből, majd dobjunk bele egy kocka vajat, mixeljük újra, végül  ízesítsük sóval és borssal. A májakat süssük meg olajban, majd tartsuk  melegen 50°C-os  sütőben. Öntsük ki a serpenyőből a felesleges olajat és vajban pároljuk  meg a csíkokra vágott salottát. Öntsük fel az ecettel, amint elfőtt  adjuk hozzá a meggyet és a cukrot. Keverjük össze, öntsük fel az  alaplével és a borral, adjuk hozzá a zsályát, majd főzzük addig, amíg  besűrűsödik. Ekkor távolítsuk el a zsályát, adjunk hozzá egy-két darab  hideg vajat és ízesítsük sóval, borssal.
 



 

No comments:
Post a Comment