Saturday, September 25, 2010

Tormás cékla saláta

A cékla, mint növény a legismertebb a nemesített fajtákat tekintve, mint a piros vagy a lila cékla. De vannak más alfajai is mint például a cukorrépa és a mángold. A cékla a Földközi-tenger környékén őshonos növényt már i.e. 3000-ben ismerték. Magyarországon a XVII. században vált ismertté. Lippai János már a vörös, fehér és sárga változatát is leírta, a modern étkezést szolgáló fajták a XIX. és XX. században terjedtek el.


Többféle színben pompázó fajták vannak mint például a fehér "Albina Vereduna", a "Burpee's Golden", aminek narancssárga-piros a héja, a belseje pedig sárga, "Chioggia" melynek belsejét rózsaszín és fehér koncentrikus körök alkotják és rendkívül magas a geosmin tartalma, ami a cékla "földes" ízét adja.
(forrás:wikipedia)



Imádom a céklát, akár sülve, főve vagy nyersen. Ezt a salátát pedig különösen szeretem, mellesleg az sem hátrány, hogy akár 1 hónapig is eláll a hűtőben. Gyorsan elkészül, ha előre megfőzött céklát használunk, de ezt nem javasolnám. Szerencsémre, négy féle céklát sikerült vennem a hétvégén és most a keverékükből készítettem el. Szerintem isteni, az íze mély, de mégis friss. Az egész őszi és téli időszakban van egy adaggal a hűtőben.

Hozzávalók:
4 cékla
torma és ecet ízlés szerint
1 ek cukor
1 tk só

A céklákat megfőzzük és melegen megpucoljuk, majd lereszeljük. A tormát lereszeljük és a cukorral, sóval együtt a céklához keverjük. Ecetet ízlés szerint vízben elkeverjük és a céklára öntjük. Majd lehűtjük.


4 comments:

Houdini said...

Han Din ungarische Blog erscht jetzt gseh. Machsch Dir viel Arbeit mit 2 Sprache, han es wieli au mit Engl und Dtsch gmacht, aber isch e chli müesam.
Super Rande, so verschiedeni Sorte, alti au. Try once a salad with uncooked beetroot, small cubes or grated, it's great, different.

chriesi said...

Jo sag nüt! Ich han ebe ursprünglich mit Ungarisch agfange, aber dann züglet und jo, jez hanis mir fescht vorkna beidi z mache. Mal luege! I am gonna try that too!

Jutka said...

Gefallt mir diese Salat!
Gratulálok a bloghoz, szép napot J.

chriesi said...

Köszönöm! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...