Thursday, January 27, 2011

Kókuszos cékla consommé

Bár egy leves szerintem csak akkor érdemli meg a consommé nevet, ha húsból vagy esetleg halból készült és tojásfehérjével történő derítés után lett tiszta, áttetsző. Ebben a levesben viszont nyoma sincs se húsnak, se tojásfehérjés derítésnek, de azért áttetsző. Sőt, rendkívül gyorsan elkészül, mondhatni jóformán főzni sem kell, de egész biztosan meglepetést tudunk vele okozni vendégeinknek.


Végre sikerült olyan kókuszdiót vásárolnom, amelyik nem volt penészes, mert bizony az utóbbi időben nem volt szerencsém. Igazából, azt a bizonyos chipset készítettem belőle, de gondoltam a levét most felhasználom valamihez, ahelyett, hogy meginnám. Pont
kapóra jött a fagyasztóban felhasználásra váró zöldség alaplé, így egyértelmű volt, mi fog készülni. Persze, ha intenzívebb ízeket szeretnénk akkor készíthetjük csirke, vagy akár marha alaplével. Igazán jól ment volna a leveshez néhány garnéla, de majd legközelebb!

Hozzávalók:
250 g cékla
500 ml zöldség alaplé
1 darabka friss gyömbér
1 tk római kömény
kb. 150 ml friss kókuszlé
1 kisebb cékla
só, bors

Pucoljuk még a 250 g céklát és reszeljük le. Főzzük fel az alaplevet a reszelt céklával, gyömbérrel, római köménnyel majd vegyük le a tűzről és hagyjuk 1-2 órát állni. Ezután szűrjük le, adjuk hozzá a kókuszlevet és ízesítsük sóval, borssal. Tálaljuk vékonyra szeletelt nyers céklával és friss kókuszdióval, akár hidegen, akár melegen.

6 comments:

Túry Amália said...

Nagyon guszta a leves is meg a képek is! Az első fotó különösen tetszik!

Limara said...

Gyönyörű!:)

Unknown said...

No, csak kipróbáltad kókuszlével? S hogy ízlett? Ez a virító piros szín a fehérrel együtt nagyon jól mutat! ;) Nekem a második kép tetszik a legjobban, ott visszaköszön a kókusz vékony barna héja is még szalvétaként - s a piros lé a piros céklával ill. a fehér kókusz a fehér tányérral.

chriesi said...

@Colors in the Kitchen: Köszönöm, örülök, hogy tetszik!

@Limara: Köszönöm. :)

@Beatbull: Aha, hiszen adta magát, mert átettsző és így maradhatatott a cékla-kókusz kombináció. Sajnos csak egy fél adagot tudtam úgy tálalni, mert nem volt sok a dióban, de újra remek párost alkottak. Friss kókuszra kellene szert tenni. A chips tényleg isteni, bár van vele munka, de megéri. Pont ezek voltak a gondaltaim mikor előkészítettem a fotót! :)))

Csibe said...

Micsoda szín! Gyönyörű!
Szívesen megkóstolnám!

chriesi said...

És ez pedig nem is az a nagyon sötét, szinte lila cékla volt!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...